eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond budapesti kampányindító rendezvényén az Eötvös10 Művelődési Házban 2024. február 10-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Kampányt nyitott Karácsony Gergely, elárulta honnan lesz pénz

Az mondta, csak olyat ígér, aminek az anyagi hátterét is meg tudja nevezni.

"Jövőt adunk Budapestnek" szlogennel indította el önkormányzati kampányát Karácsony Gergely főpolgármester egy szombati, fővárosi rendezvényen.

A választás előtt 120 nappal tartott beszélgetésen a "+5 BP" kitűzőt viselő politikus hangsúlyozta, hisz a budapestiekben, és hisz abban az általa vezetett "köztársaságpárti szövetségben", ami egy jobb, európaibb, szolidárisabb és zöldebb hellyé tette a fővárost.

Beszélt arról, hogy a köztársaság nem csak egy államforma, nem csak egy alkotmányjogi kifejezés, mert számára a köztársaság azt jelenti, hogy jól bánunk egymással, egy közösséget alkotunk.

Az alaptörvényből "kiradírozták" a köztársaság szót, és 14 éve "száműzték az életünkből" is a köztársaság gondolatát, intézményeit, ezért fontos, hogy "Budapest köztársaság maradjon" - mondta.

Budapest nem az országból akar kiválni, "hanem abból a rendszerből, aminek az elnöke kegyelmet ad egy pedofil bűnözőnek" - fogalmazott Karácsony Gergely.

Az ellenzéki politikus a közelgő választásra utalva kijelentette, hogy a Fidesznek nemcsak főpolgármester-jelöltje, de ajánlata sincs a főváros számára, sőt a Fidesznek nem ajánlata van, hanem "hadüzenete".

Szerinte a kormányerők részéről "jön még majd a nagy támadás, lesz még egy ügy, amit nyilván a kampányban szépen felépítenek"

A főpolgármester azt is bejelentette, hogy az LMP-nek írásban tesz ajánlatot arra, hogyan képzeli el a közös jövőjüket abban az esetben, ha közösen indulnak az önkormányzati választáson.

Életpárti politika

Saját elképzeléseit úgy vázolta fel, hogy életpárti politikát szeretne ajánlani a fővárosiaknak. Magyarázatként felhívta a figyelmet arra, hogy ma egy átlagos budapesti öt évvel rövidebb ideig él, mint az európai nagyvárosok polgárai.

Hozzátette, hogy plusz öt év bizalmat kér annak a csapatnak, akikkel együtt dolgozik, mert ha tovább tudják folytatni a megkezdett politikájukat, akkor egy-két évtizeden belül a budapestiek várható élettartama is hosszabb lesz öt évvel.

Az egészséges utcák témájáról értekezve kifejtette, hogy a közterületek átalakítása során például azt nézik, van-e ott árnyék, lehet-e csillapítani a zajt, le lehet-e ülni, lehet-e akadálymentesen közlekedni.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy a levegőminőség javítása érdekében programot indítanak, amely segít kiváltani a szilárdtüzelésű fűtést. Arra is rámutatott, hogy a fővárosban felhasznált energia negyven százaléka a lakások fűtésére megy el. Leszögezte, szerinte ezért nincs fontosabb nemzeti ügy az energetikai mélyfelújításoknál. Hozzátette, hogy közvetlen uniós forrásból létre akarnak hozni egy úgynevezett budapesti klímaügynökséget, ami segíti ezeket a beruházásokat.

Az egészséges ivóvíz kapcsán emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a fővárosi önkormányzat húszmilliárd forintnyi EU-s forrásból cserélt ki ólomvezetéket és újította meg az úgynevezett csapos kutakat.

Az egészséges élelmiszerek témájára áttérve hangsúlyozta, hogy a közétkeztetés még mindig önkormányzati feladat. Elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat részt vesz egy EU-s programban, amelynek része, hogy a közétkeztetés legyen fenntartható, a résztvevők pedig a korábbival megegyező minőségű, de egészségesebb élelmiszereket kapjanak.

Hangsúlyozta: minden ígéretnek meglesz a forrása, ha a kormány nem akadályozza az uniós pénzek a hazahozását.

Saját eddigi munkáját értékelve a főpolgármester azt mondta, hogy miközben büszke az elmúlt négy és fél év eredményeire, van benne "egy félig üres pohár érzés", mert évtizedes adósságokat dolgoztak le, például a Lánchíd vagy a Blaha Lujza tér felújításával, és csak "most fordulunk rá arra, hogy a jövőről beszéljünk".

A jövőre fókuszáló politikát kell csinálni, egy bizonytalan világban élünk, ahol nem az a cél, hogy az embereket további bizonytalanságban és félelemben tartsuk, hanem az, hogy visszaadjuk hitüket abban, hogy ebben a városban a jövőben jó lesz élni - mondta zárásként Karácsony Gergely.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×