eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay.com

Új gazdasági szakasz kezdődik Magyarországon - a nap hírei

Véget ért a recesszió Magyarországon. November 28-án indul el a vasúti személyforgalom Szeged és Szabadka között. A török parlament külügyi bizottsága csütörtökön tárgyalja a Svédország NATO-csatlakozását jóváhagyó törvényjavaslatot. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Véget ért a recesszió Magyarországon. A harmadik negyedévben 0,9 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest, ami a várakozásoknál kicsit gyengébb adat. A a pénzügyminiszter úgy reagált: a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a járvány előtti szintet már 5 százalékkal múlja felül a gazdaság teljesítménye.

Az uniós tagállamok közül 12-ben csökkent a GDP a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. A visszaesés mindenütt 0 és 1 százalék között volt. Magyarországgal együtt 10 tagállamban nőtt az össztermék, három tagállamban stagnált a GDP.

Aláírták a paksi bővítés következő évekre vonatkozó ütemtervét. Ez alapján a 2030-as évek elején megkezdhetik az új blokkok a termelést - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Pakson.

Kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány az új, 68 hektáros ipari logisztikai parkot Érd és Budafok határában. A Magyar Közlönyben megjelent, hogy a kormány gyorsítja a 40-50 milliárdos fejlesztéshez szükséges hatósági engedélyeztetést.

November 28-án indul el a vasúti személyforgalom Szeged és Szabadka között. Ezt a magyar-szerb belügyi- és közlekedési miniszterek találkozóján jelentette be Lázár János. A tárcavezető a Facebookon azt írta: közös cél, hogy utasbarát menetrendet alakítsanak ki, amely a szabadkai és szegedi lakosok utazási igényeit tartja szem előtt.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét adta át Alfons Dintnertnek, az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági elnökének Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat győri tevékenységének fejlesztése érdekében végzett munkája elismeréseként.

Mégsem zár be a péti Nitrogénművek. Bige László vezérigazgató azt mondta: meggondolták magukat, nem állítják le véglegesen a termelést, nem bocsátják el az embereket, és minden lehetséges jogi lehetőséggel élni fognak a Nitrogénművek megmentéséért.

Átalakítaná a földtörvényt és a földhaszonbérlet rendszerét a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt szerint szociáldemokrata fordulatra van szükség az agráriumban is, hogy azok élhessenek jól és legyenek sikeresek, akik megdolgoznak érte.

Csongrád-Csanád vármegyét is elérte a madárinfluenza. Szentesen egy tenyészliba állományban jelent meg a vírus, mintegy hatezer állatot kellet leölni.

A digitális állampolgárság bevezetésével az igazolvány, az ügyintézés és az aláírás okostelefonra költözik 2024 őszétől. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságában elmondta: a törvény mindenki számára egységes és elérhető digitális azonosító bevezetését is jelenti, ehhez alaptörvény-módosításra lesz szükség.

Több mint 840 ezer tanuló számára biztosított a gyorsabb wifi- és internetelérés, miután lezárult az állami köznevelési és szakképző intézmények informatikai rendszereit érintő fejlesztés. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség tájékoztatása szerint a 21,5 milliárd forint, vissza nem térítendő támogatással megvalósult projekt országosan 440 szakképző iskolát segít.

Az európai kritikus infrastruktúra védelmének fokozását sürgette az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell azt mondta: az Északi-tenger térségében hajók által, balesetekben, vagy más módon megrongálódott gáz- és távközlési vezetékek esetei az európai kritikus infrastruktúra sebezhetőségét és a védelmük fokozásának fontosságát mutatják.

Azeri gázt vásárol Szerbia. A Bulgáriával közös gázvezeték befejezését követően Szerbia csatlakozhat a Transz-Adria és a Transz-anatóliai földgázvezetékhez, várhatóan az év végéig megkezdődnek a gázszállítások Azerbajdzsánból.

A török parlament külügyi bizottsága csütörtökön tárgyalja a Svédország NATO-csatlakozását jóváhagyó törvényjavaslatot. A tervezet a bizottsági jóváhagyás után kerülhet a plénum elé.

Ukrajnáról és az izraeli-palesztin konfliktusról, a nemzetközi rend jövőjéről és a béke fontosságáról is tárgyal miniszterelnök Brüsszelben a kereszténydemokrata internacionálé vezetőségi ülésén. Orbán Viktor a konzervatív erőket tömörítő világszervezet egyik alelnöke is. A találkozón szóba kerülnek majd Európa gazdasági és költségvetési problémái is.

Már csak egy kórház képes fogadni betegeket a Gázai övezet északi részén, a többiben már csak a harcok elől menekülőknek húzzák meg magukat - közölte az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala. Gázaváros legnagyobb kórháza már nem tud betegeket fogadni, mert ott szombat óta nincs áram.

Németország további 20 nappal meghosszabbította a lengyel, a cseh és a svájci határon az illegális migráció miatt ideiglenesen visszaállított határellenőrzést - tudatta a német belügyminiszter.

Hétvégén tartják az ország legnagyobb tartósélelmiszer-gyűjtő akcióját. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében péntektől vasárnapig az ország 153 településén 356 áruházban összesen 6500 önkéntes gyűjti majd a felajánlásokat.

800 millió forintra emelte a Kulturális Fesztiválok pályázati keretösszegét a Kulturális és Innovációs Misztérium. A november 10-ei határidővel meghirdetett pályázatokra eddig 600 millió forintnyi összeg állt a pályázók rendelkezésére, ezt emelte további 200 millió forinttal a minisztérium.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×