eur:
388.91
usd:
361.9
bux:
67952.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. április 11-én.MTI/Máthé Zoltán
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

„A nyugdíjak és a nyugdíjasok biztonságát garantálja a most elfogadott 2024-es költségvetés” – a nap hírei

A nyugdíjak és a nyugdíjasok biztonságát garantálja a most elfogadott 2024-es költségvetés – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Egy tehervonat több kocsija is kisiklott Tiszatenyő és Mezőtúr között a békéscsabai vonalon. Elrendelte az Árpád hídon július elsején történt baleset okozójának letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A nyugdíjak és a nyugdíjasok biztonságát garantálja a most elfogadott 2024-es költségvetés – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalára feltöltött videóban. Rétvári Bence szerint az ukrajnai háború, az elhibázott szankciók, az infláció és az áremelkedések a nyugdíjasokat veszélyeztetik leginkább. Az államtitkár elmondta: jövőre is biztosított az inflációkövető nyugdíjemelés, az emelt összegű 13. havi nyugdíj, valamint a nyugdíjasok számára különösen fontos rezsicsökkentett árakat is megvédi a kormány.

Egy tehervonat több kocsija is kisiklott Tiszatenyő és Mezőtúr között a békéscsabai vonalon. A Mávinform tájékoztatása szerint a két állomás között nem közlekedhetnek a vonatok, az utasokat autóbuszok viszik. A MÁV közölte, hogy a műszaki mentés és a pálya helyreállítása várhatóan hosszabb időt vesz igénybe. A rendőrség információi szerint a kisiklott hat vagonból ötben fokozottan tűzveszélyes anyagot szállítottak. A veszély elhárításáig és a pálya felszabadításáig a budapesti Keleti pályaudvar és Békéscsaba viszonylatában mindkét irányban szünetel a vasúti forgalom. A balesetben senki sem sérült meg. A katasztrófavédelem pedig azt közölte, hogy a felborult vagonok közül kettő környezetre veszélyes anyagnak minősülő, folyékony rovarölőszert szállított.

Magyarország nem hajtja végre a kötelező betelepítési kvótával és a migránsgettókkal kapcsolatos brüsszeli intézkedéseket – ismételte meg Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a Kossuth rádióban. A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy Brüsszel a hatalmával visszaélve támadja hátba Magyarországot és politikai büntetőintézkedéseket kezdeményez azért, mert sikeres az illegális migránsokkal szembeni magyar fellépés. Kijelentette: 5 év alatt csaknem egymillió illegális bevándorló bejutását akadályozta meg Európába Magyarország, amivel jelentősen hozzájárult az erőszakos cselekmények megelőzéséhez.

Az önkormányzati ciklus utolsó időközi választásait rendezték vasárnap. A Zala vármegyei Alsórajkon polgármestert, a Pest vármegyei Nagykőrösön és a Komárom-Esztergom vármegyei Oroszlányban egyéni választókerületi képviselőt választottak. A most megválasztandó polgármesterek és képviselők mandátuma 2024 őszéig szól. Az Országgyűlés a közelmúltban döntött arról, hogy a következő általános önkormányzati választásokig nem lehet helyi önkormányzati és nemzetiségi választást tartani. A jogszabályváltozás miatt azok az időközi önkormányzati választások még megtarthatók, amelyeknek a kampányidőszaka a törvény hatályba lépését, május 26-át megelőzően már tartott, a többi elmarad.

Erkölcsileg és anyagilag is megbecsüli a polgárőröket a kormány – közölte a miniszterelnök főtanácsadója. Nyitrai Zsolt jelezte: a kormány hamarosan együttműködési megállapodást ír alá az Országos Polgárőr Szövetséggel. Korábban a lakiteleki polgárőrnapon a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy Magyarország a 13. legbiztonságosabb ország a világon és ezért a polgárőröknek is jár köszönet.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt elrendelte az Árpád hídon július elsején történt baleset okozójának letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság. A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint fennáll a veszélye annak, hogy a terhelt szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő közlekedési bűncselekményt követne el. A bíróság szerint a bűncselekmény jellege és az elkövető közlekedési szabályokat semmibe vevő személyisége a letartóztatás elrendelését tette szükségessé.

Az ipar digitális átalakulásáról beszélt a kínai Huaweinél tett látogatásán a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton kifejtette: a digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább negyedét adja Magyarországon, de a versenyképes gazdaság fenntartásához a vállalkozásoknak zölddé és digitalizálttá kell válniuk. Ehhez szükséges az ipari innováció és a kutatásfejlesztés fokozása, amiben fontos szerepe van az olyan csúcstechnológiát képviselő szövetségesnek, mint a Huawei, ami kétezer családnak biztosít megélhetést Magyarországon.

Legalább az inflációt követő mértékű béremelést sürget a szociális ágazatban az LMP. Az ellenzéki párt felidézte: a kormány július 5-én társadalmi egyeztetésre bocsátotta a szociális szektor bérrendezését is tartalmazó rendelettervezetet, amelynek két melléklete béremelésről szól ugyan, de csak az összevont pótlék minimális emelését tartalmazza, és azokat érinti leginkább, akik 30 évnél régebben dolgoznak a szektorban. A párt ismét hangsúlyozza: az idősödő társadalomban egyre nagyobb szükség van szociális szolgáltatásokra.

Mentőcsomaggal védené meg a Balatont a Demokratikus Koalíció. Ebben a többi között az szerepel, hogy a parttól számított 30 méteres szakaszra építési moratórium lenne, 50 méterig pedig a helyi önkormányzatok elővásárlási joggal élhetnének. Ezen kívül kamerás megfigyelő rendszert is kiépítenének azért, hogy a környezeti károkat megelőzzék. Továbbá minden balatoni településen lenne egy szabadstrand is.

Derülátóan nyilatkozott pekingi látogatásának eredményéről az amerikai pénzügyminiszter. Janet Yellen négynapos útja után azt mondta: most már szilárdabb alapon állnak az amerikai-kínai kapcsolatok. Janet Yellen és Ho Li-feng miniszterelnök-helyettes szombati találkozóján megállapodás született a kommunikáció és az együttműködés erősítéséről a globális kihívások kezelése terén.

A zaporizzsjai atomerőmű kérdését is megvitatná a jövő heti vilniusi NATO-csúcson az orosz külügyminisztérium. Az indoklás szerint a szövetség tagjainak túlnyomó többsége a közvetlen hatásövezetben lesz, ha valami történne. Vilnius mintegy ezer kilométerre van a legnagyobb európai atomerőműtől. Oroszország és Ukrajna egyaránt azzal vádolja a másikat, hogy támadást tervez az erőmű ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×