eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Kompresszorállomás a Szibériából Európába földgázt szállító Yamal-vezeték németországi szakaszán, a lengyel határ mentén fekvő Mallnowban 2022. július 11-én. Ezen a napon megkezdődött az Oroszországból Németországba földgázt szállító csővezeték, az Északi Áramlat 1 tervszerű leállítása a rendes évi karbantartási munkák elvégzéséhez, a Yamal-vezetéken pedig május óta nem érkezik földgáz, amikor a Gazprom orosz állami gázipari monopólium leállította a gázszállítást a tranzitországként is szolgáló Lengyelországba.
Nyitókép: Filip Singer

"Nagy mennyiségben nincs alternatívája az orosz gáznak" - a nap hírei

Augusztus 15-ig meghosszabbítja a rezsicsökkentés korlátozásához kapcsolódó mérőóraállás-bediktálási lehetőséget az MVM Next. Javaslatot dolgoz ki a katatörvény hatálya alól kikerülőkre a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. Rekordalacsony a Velencei-tó vízállása. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Augusztus 15-ig meghosszabbítja a rezsicsökkentés korlátozásához kapcsolódó mérőóraállás-bediktálási lehetőséget az MVM Next. A társaság közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a rendkívüli diktálás nem kötelező, és a kedvezményes mennyiség alatt fogyasztó ügyfeleknek nem is érdemes rögzíteni a mérőállást. Az ígéret szerint azt sem éri hátrány, aki augusztus 15-éig nem küldi el az óraállást. Esetükben becsült érték alapján számlamegosztás történik és a július 31-ig elfogyasztott és az augusztus 1-jétől elfogyasztott energia mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán. Az új rezsiszabályok augusztus elsején léptek életbe.

Javaslatot dolgoz ki a katatörvény hatálya alól kikerülőkre a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. A szervezet közlése szerint szakmai javaslataik a kamara 5000 fős kutatásán alapulnak, és elsődleges céljuk az egyszerűsítés, a társadalombiztosítási kockázatok csökkentése. A BKIK elnöksége úgy határozott, hogy a lakosság számára szolgáltató mikrovállalkozások, a többségében cégek számára szolgáltató mikrovállalkozások és a mellékállásban vállalkozók helyzetére is konkrét javaslatokat dolgoznak ki. A végső javaslataikat széleskörű kamarai egyeztetést követően teszik majd meg. A kata új szabályai a jövő hónapban lépnek hatályba.

Alternatíva hiányában Magyarország csak orosz forrásból tud nagy mennyiségű gázt vásárolni - erősítette meg a Fox Newsnak adott interjúban a külgazdasági és külügyminiszter. A New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter arról beszélt: a közép-európai infrastruktúra további fejlesztése nélkül Magyarország kizárólag a csővezetékeken keresztül érkező gázra támaszkodhat. Egyben úgy vélte: a Magyarország környékén található LNG-terminálok kapacitása nem elegendő az orosz földgáz kiváltásához, illetve a romániai gázmezők kitermelése sem kezdődött meg.

Támogatott képzésekkel segíti a Tungsram elbocsátott dolgozóit a kormány. A vállalat még áprilisban jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig 1600 dolgozóját bocsátja el. Az érintettek a kormányhivatalok segítségével olyan szakmai képzésekhez csatlakozhatnak, amelyek igazodnak a helyi munkaerő-piaci kereslethez. A mintegy félmilliárd forintból megvalósuló program országszerte több mint 30 szakma elsajátításához nyújt segítséget. A képzési támogatás összege személyenként havonta bruttó 250 ezer forint, amiből a résztvevők 187 500 forintot kaphatnak kézhez maximum 12 hónapon keresztül.

Rekordalacsony szintre apadt a Velencei-tó: a vízállás ma 61 centiméter volt. Az eddigi rekord 62 centi volt, amit 1939-ben és legutóbb szombaton mértek – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Azt írták, hogy az erre a hétre várható meleg és napos, csapadékszegény időjárás miatt, folytatódik a Velencei-tó apadása. A Balaton átlagvízállása 82 centiméter, de ott is csökkenés várható, így szeptember 1-jére az átlagvízállás 73-80 centiméter között várható. A 12 vízügyi igazgatóságból tíz területén van vízhiány elleni védekezési készültség érvényben.

A koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére egy spanyol gyógyszercéggel kötött közbeszerzési keretszerződést az Európai Bizottság. Ennek részeként mintegy 250 millió adag oltóanyagot vásárolhatnak. A spanyol cég vakcináját a korábban beoltott, 16 évesnél idősebbeknek szánt emlékeztető adagként fejlesztik ki. Ha az Európai Gyógyszerügynökség forgalomba hozatali engedélyt ad a vakcinának, a szerződésben részt vevő tagállamok vásárolhatnak belőle. Az Európai Bizottság szerint a koronavírus-járvány újbóli terjedése miatt az elkövetkező hónapokban elengedhetetlen a védőoltások és emlékeztető oltások számának növelése.

Szeptemberben és októberben is korlátozza az utasok számát az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér. A repülőtér szerint, az intézkedésekre különösen az őszi időszakra eső ünnepek idején van szükség. Ha az összes menetrend szerinti járaton minden helyet eladnának, akkor a repülőtérnek 3500-zal több utasa lenne, mint amennyit naponta kezelni tud. A Schiphol először júliusban korlátozta a repülőtérről induló utasok számát a biztonsági személyzet hiánya miatt.

Peking szerint Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak. A kínai külügyi tárca a demokrata politikus gépének tajpeji leszállásához időzítette a közlemény kiadását. A kínai védelmi minisztérium tudatta, hogy a hadsereget a legmagasabb készültségi szintre helyezték. Nancy Pelosi nem sokkal korábban kiadott nyilatkozatában azt hangsúlyozta: az Egyesült Államok szolidaritása a 23 millió lakosú, demokratikus Tajvannal fontosabb, mint valaha.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×