eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Befejezte a nemzeti helyreállítási tervek értékelését az Európai Bizottság - a nap hírei

Az Egyesült Államok válaszol az alapvető érdekei ellen irányuló valamennyi lépésre – erősítette meg az orosz elnöknek az amerikai elnök. Magyarország június 24-től visszaállítja a normális átjárást schengeni határain. Megkezdődött a Lánchíd felújításának második szakasza. Az InfoRádió legfontosabb napi hírei.

Több témában indulnak tárgyalások az Egyesült Államok és Oroszország között, és visszatér állomáshelyére a két ország nagykövete – erről állapodott meg első csúcstalálkozóján az amerikai és az orosz elnök. Joe Biden és Vlagyimir Putyin Genfben találkozott. A felek megegyeztek abban is, hogy konzultációkat kezdenek a kiberbiztonságról. Abban is egyetértettek, hogy az ukrajnai rendezés alapja a minszki megállapodás. Az ukrán NATO-tagság kérdéséről viszont csak érintőlegesen volt szó. Joe Biden kijelentette: az Egyesült Államok minden lépésre válaszol, amely Washington vagy szövetségesei alapvető érdekei ellen irányul.

Befejezte a nemzeti helyreállítási tervek értékelését az Európai Bizottság. A testület elnöke végig látogatja a tagállamokat, hogy személyesen tárgyaljon a tervekről. Ursula von der Leyen ezen a héten Portugáliába, Spanyolországba, Görögországba, Dániába és Luxemburgba megy. A koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó újjáépítési mentőcsomag összesen 672,5 milliárd eurót biztosít a beruházások és a reformok támogatására.

Csaknem 15 milliárd eurót fektet be a Horizont Európa program forrásaiból a zöld és digitális átmenetbe az Európai Unió. Az Európai Bizottság elfogadta a kutatási és innovációs keretprogramjának 2021-2022-re szóló munkatervét. A munkaprogram olyan beruházásokat készít elő, mint a biológiai sokféleség, a környezeti megfigyelések, az óceánkutatás vagy a globális egészségügy.

Magyarország június 24-től visszaállítja a normális átjárást schengeni határain, ha a világjárvány nem vesz új fordulatot - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Magyarország pozsonyi nagykövetségén arról is beszélt, hogy a tervek szerint hamarosan lehetővé teszik, hogy az országgal határos megyékben élők Magyarországon vehessék fel a koronavírus elleni oltást.

A külhoni magyarok már magyarigazolvánnyal is regisztrálhatnak a koronavírus elleni oltásra. A kormányzati koronavírus-portálon megjelent tájékoztatás szerint a regisztráció érvényesítése után hamarosan nekik is lesz lehetőségük online időpontot foglalniuk. Május eleje óta már 18 ezer külhoni magyar állampolgár regisztrált magyarországi oltásra.

Az elmúlt napon 9 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és 107 új fertőzöttnél igazolták a kórokozót. 349 beteget ápolnak kórházban, közülük 53-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 44 és fél ezer alá csökkent. Eddig csaknem 5 millió 363 ezer embert oltottak be, közülük mintegy 4 millió 272 ezren a második vakcinát is megkapták.

Újabb 6 SMA-beteg kisgyermek Zolgensma kezelését támogatja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. A Zolgensma a világ legdrágább gyógyszere, mintegy 700 millió forintba kerül, és a gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő gyerekek gyógyítására szolgál. Korábban közösségi adakozással nyílt lehetőség a beadására Magyarországon.

Megkezdődött a Lánchíd felújításának második szakasza. A főpolgármester a pesti hídfőnél tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: 18 hónap múlva Budapest születésének 150. évfordulóján újra birtokba veheti a lakosság az átkelőt. Szólt arról is, hogy a felújítás támogatására ígért kormányzati támogatás, amely nagyjából a 26,5 milliárdos költség áfatartalmát fedezi, még mindig nem érkezett meg a fővároshoz.

Menetrend szerint közlekedő átkelőhajó segíti a Dunán átjutást a Lánchíd felújítása idején. Az Akadémia és a Jégverem utcai kikötő közötti menetrend szerinti, 250 fő befogadására alkalmas hajójárat hétfőtől vasárnapig reggel 7 órától indul a Jégverem utcából, és félóránként közlekedik. Az utolsó hajó 20.15-kor indul vissza a pesti oldalra. Az átkelőhajón munkanapokon a BKK bérleteivel lehet utazni, hétvégén és ünnepnapokon mindenkinek jegyet kell váltani. Az átkelőhajón kutya és kerékpár szállítására is van lehetőség.

Kimagasló az érdeklődés az önfoglalkoztatók 219 ezer forintos egyszeri támogatása iránt, a meghirdetés óta eltelt egy hétben már több mint másfél milliárd forint értékben érkeztek be kérelmek. A kormány az egyszeri támogatással mintegy 100-120 ezer érintettnek biztosít segítséget az újra induláshoz.

A mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó fejlesztések támogatására lehet pályázni. Az Agrárminisztérium 100 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg a projektet. Új támogatási célként jelenik meg a precíziós gazdálkodási technológia elterjesztése. A felhívásban lehetőség nyílik a szántóföldi- és a kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges eszközök, gépek beszerzésére.

Egy hónap múlva már élesben alkalmazhatják új eszközeiket a piacfelügyeleti hatóságok. Az ágazati törvénymódosítás július 16-tól lép hatályba. Első lépcsőben arra kötelezheti a webáruházat, hogy a termékről szóló információt maga távolítsa el a honlapról, vagy a felhasználóknak szóló közvetlen figyelmeztetést közöljön.

Pénteken ismét drágul az üzemanyag. A benzin és a gázolaj ára is 5 forinttal emelkedik. A 95-ös átlagára 432, a dízelé 436 forint lesz. Legutóbb múlt szerdán volt drágulás, akkor 2 és 4 forinttal emelkedtek az árak.

Elindult a nevezés az idei Balaton-átúszásra, a rendezvényt július 31-ére tervezik. A verseny rajtja ezúttal is a révfülöpi labdarúgópályán lesz 8 órától 12 óráig, míg a cél a balatonboglári Platán-strand.

Már van gyanúsítottja a szigetszentmiklósi olajszennyezésnek, a rendőrség egy 59 éves tököli férfit fogott el. A férfi lakásán és munkahelyén több olyan tárgyi bizonyítékot is lefoglaltak a nyomozók, amelyek összefüggésbe hozhatók a bűncselekménnyel. A szabadlábon védekező férfit természetkárosítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×