eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Szén-dioxid segélyt" oszthat az EU a szegényeknek - a nap hírei

Egy nap alatt 21 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon. Sikeresnek tartja a védőoltások beadása terén Magyarországot az országos tisztifőorvos. Elfogadhatatlannak nevezte a Ryanair gépének fehéroroszországi földre kényszerítését a külgazdasági és külügyminiszter. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei

Egy nap alatt 21 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és 164-nél igazolták a kórokozót. 1417 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 101 és fél ezerre csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 802 és fél ezren kapták el a vírust és 29 ezer 581 ember halt meg a betegségben. Már 5 millió 27 ezer ember kapta meg a védőoltás legalább első adagját.

A pünkösdi hétvége adatai is azt mutatják, hogy a járvány visszahúzódóban van – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte: országszerte csökkent a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. Jelezte, hogy a határon túl élő magyarok már regisztrálhatnak az oltásra.

Sikeresnek tartaja a védőoltások beadása terén Magyarországot az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az M1-en elmondta: addig fenntartják az oltóbuszok működését, amíg igény van azokra. Indokoltnak nevezte azt is, hogy a magyar oltóanyaggyár is elinduljon az önellátás javítása érdekében.

Életbe lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozata, miután szombaton elértük az 5 millió beoltottat – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője. Kiss Róbert kiemelte: a lazítások bevezetése a lakossági együttműködésnek is köszönhető.

Az emberi erőforrások minisztere szerint Karikó Katalin kutatásaival beírta nevét az orvostudomány történetébe, ezért kapta a legmagasabb szakmai díjat. A szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a Semmelweis Ignác-díjat vehette át.

Az év végéig 100 millió adag koronavírus-oltóanyaggal segítik a legrászorultabb országokat az Európai Unió tagállamai. A brüsszeli uniós csúcs második munkanapján az állam- és kormányfők üdvözölték a múlt heti megállapodást a közös oltási igazolásról.

A családok és a munkahelyek támogatását nevezte a jövő évi költségvetési tervezet két fő elemének az államháztartásért felelős államtitkár. Banai Péter Benő az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy 2800 milliárd forintot terveznek a családok támogatására, a gazdaság újraindítását pedig 7300 milliárd forint szolgálja.

Nem változtatott az alapkamat 0,6 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a monetáris tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az indoklás szerint az elmúlt időszakban tovább erősödtek az inflációs kilátásokat övező kockázatok. A testület megerősítette, hogy készen áll a monetáris kondíciók szükséges mértékű szigorítására.

A jegybank szerint az idei GDP növekedés várhatóan 6 százalék közelében alakul. A kamatdöntéshez fűzött prognózis szerint az árak emelkedése a következő hónapokban is változékonyan alakul. Az MNB elemzése kitér arra is, hogy az államadósság átmenetileg a GDP 80 százaléka fölé emelkedett, azonban az idei évtől ismét csökkenő pályára áll.

Csaknem 5 és félmillió négyzetméternyi ingatlanvagyont ajánl fel az állam a Magyar falu programban kistelepüléseknek. 935 önkormányzat juthat ingyenesen a 2055 ingatlanhoz. Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy az ingyenes vagyonátadásról szóló leveleket a tervek szerint ezen a következő napokban küldik ki a helyhatóságoknak.

Nem tartja elfogadhatónak a szakképzés további központosítását a Pedagógusok Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint a szakképzési törvény a végrehajtási rendelettel sincs összhangban, számos ponton zavaros és hiányos, ezért minél előbb módosítani kell.

Kompenzációt ígér az alacsony jövedelmű háztartásoknak a szén-dioxid kibocsátási kereskedelmi rendszer változása miatt az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen az uniós csúcstalálkozó után elmondta: az eddig az iparban alkalmazott rendszert kiterjesztenék a közlekedésre és a lakóépületekre, de a nehéz helyzetben lévőket azonnal kárpótolnák. Orbán Viktor kormányfő elfogadhatatlannak tartja az elképzelést, amely számítások szerint évente 300 ezer forint pluszköltséget is jelentene egy átlagos családnak.

Elfogadhatatlannak nevezte a Ryanair járatának fehéroroszországi földre kényszerítését a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter üdvözölte az Európai Unió gyors és határozott fellépését az ügyben. A közösség csúcstalálkozóján döntés született arról, hogy megtiltják a fehérorosz légitársaságok számára az uniós légtér és repülőterek használatát, illetve felszólították az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el a belorusz légteret.

Genfben lesz a következő orosz-amerikai csúcstalálkozó. A Kreml és a Fehér ház tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök június 16-án fog találkozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×