eur:
392.93
usd:
366.84
bux:
66913.39
2024. április 26. péntek Ervin

Megbillent az ország kasszája - a nap hírei

Minden eddiginél több, 252 beteg halt meg a koronavírus okozta betegségben egy nap alatt Magyarországon. A veszélyhelyzet idejére a területileg illetékes kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők. Szerdán tárgyal a kormány a boltok zárva tartás szabályairól.

Minden eddiginél több, 252 beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben egy nap alatt Magyarországon. Újabb 5481 embernél igazolták a kórokozót. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 190 ezret. 11.873 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1389-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 586 ezerre nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig meghaladta a 18 ezer 700-at.

A veszélyhelyzet idejére a területileg illetékes kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők. A kormány döntése alapján a városi kórházak vezetői rendelkezhetnek a járóbeteg-szakellátó egészségügyi dolgozók berendeléséről. Az érintettek részt vesznek a védekezésben, az oltás tömeges lebonyolításában.

Változhatnak a boltok zárvatartási szabályai, erről szerdán tárgyal a kormány – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a kamarai vezetőkkel tartott egyeztetés után közölte: elfogadták a kamara több javaslatát, amelyek szerint a boltok esetében az általános zárás helyett négyzetméter alapú korlátozásra térjenek át és legyen külön plázaszabályozás.

Arra kéri a lakosságot a Magyar Orvosi Kamara, hogy szervezze tudatosabban a bevásárlásokat, és minimalizálja a kimozdulást. A testület további szigorításokat is szorgalmaz. Kincses Gyula, a kamara elnöke az InfoRádiónak azt mondta: azt kérik a döntéshozóktól, hogy korlátozzák az üzletekben a vásárlók számát, és tiltsák meg a 3 embernél nagyobb csoportok kialakulását közterületen. Kérik továbbá, hogy rendeljék el a bevásárlóközpontok bezárását.

Megkezdte a Covid-19 betegség elleni, szájon át szedhető gyógyszer klinikai tesztelését a Pfizer. Az amerikai vállalat által kifejlesztett tablettát a fertőzés első tüneteinek megjelenésekor lehetne adni a betegeknek. A tanulmányoz egy intravénásan adható vírusellenes szert is, amely a tablettával együtt kiegészítheti a koronavírus elleni oltást.

Görögország engedélyezi az európai uniós tagállamok és Izrael állampolgárainak a beutazását, ha már megkapták a koronavírus elleni oltást. Az intézkedések alapján az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek nem kell karanténba vonulniuk és negatív koronavírus-tesztet bemutatniuk. Athén az év eleje óta sürgeti egy uniós vakcinaútlevél létrehozását, hogy újraindíthassa a turizmust.

Az inflációs bizonytalanságot tartja a következő hónapok legnagyobb kihívásának a jegybank, amely szerint nyárig átmeneti kiugrások is előfordulhatnak. Az MNB várakozása szerint a GDP idén 4 és 6 százalék közötti mértékben emelkedik, az infláció pedig 3,9 százalék körül lehet részben az üzemanyagárak emelkedése miatt. A jegybank Monetáris Tanácsa 0,6 százalékon hagyta az alapkamatot.

Átmenetinek ítéli az infláció megugrását a jegybankelnök, szerinte az árak elszabadulására nem kell számítani. Matolcsy György a kamatdöntő ülés után elmondta: a kamatkondíciók változatlan szinten tartása azt jelenti, hogy a kedvező finanszírozási helyzetet továbbra is fenntartja a jegybank. Virág Barnabás alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a második negyedévben átmeneti kiugrások lesznek az inflációban.

Az államháztartás mintegy 540 milliárd forintos hiánnyal zárta az év első két hónapját, ami az egész évre tervezett deficit 36 százaléka - erősítette meg részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium. Február végéig csaknem 10 százalékkal több bevétel folyt be az egy évvel korábbinál, a kiadások 16 és fél százalékkal emelkedtek részben a járvány elleni védekezés költségei miatt.

Az Egyesült Államokban további lépéseket tart szükségesnek a pénzügyminiszter a koronavírus-járvány okozta károk felszámolására és a teljes gazdasági talpra állítására. Janet Yellen a képviselőház pénzügyi bizottságának ülésén reményét fejezte ki, hogy a washingtoni kormányzat 1900 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagtervének köszönhetően a lakosság sikeresen átvészeli a járványt, és már jövőre ismét teljes lesz a foglalkoztatottság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×