eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tulajdonképpen lehetne gyógyszergyártási képessége az EU-nak - a nap hírei

Újabb 98 beteg életét követelte a koronavírus-fertőzés Magyarországon. Megkezdték az 59 év alatti krónikus betegek oltását a háziorvosok. A várható rendkívüli hideg idő miatt kiadja az úgynevezett vörös kódot az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Egy nap alatt újabb 1279 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon; meghalt 98 többségében idős, krónikus beteg. 3747 embert ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 81 és fél ezer körülire csökkent. Az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: megtorpant a járvány lefelé menő szakasza, a szakértők vizsgálják, hogy ez a járvány 3. hullámát jelenti-e a mutáns vírus-törzsek megjelenése miatt. Müller Cecília szerint márciusban kezdődhet a regisztráltak tömeges oltása.

Megkezdték az 59 év alatti krónikus betegek oltását a háziorvosok az AstraZeneca-vakcinájával – közölte az országos vezető háziorvos. Békássy Szabolcs az Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta: folytatódik a legveszélyeztetettebb korosztály oltása is a Pfizer készítményével, a fővárosban pedig csaknem 2.800 embernek adják be az orosz Szputnyik vakcinát.

Az MSZP tízezer forintos utalványt adna azoknak, akik beoltatják magukat. Molnár Zsolt az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint a bajba jutott ágazatokban lehetne felhasználni az utalványt. Példaként a vendéglátást, illetve az egyes szolgáltatásokat említette. Ez csaknem 100 milliárd forintot juttathatna a válság sújtotta ágazatokba.

Jogi lépéseket tesz az interneten terjedő manipulált fotó miatt a Főpolgármesteri Hivatal. A tájékoztatás szerint többen fordultak a Városházához, mert az egyik fővárosi cég által kihelyezett plakátról egy hamisított kép terjed a Facebookon. Karácsony Gergely főpolgármester felháborítónak nevezte, hogy egyesek gúnyt űznek a több ezer ember életét követelő járványból.

Saját gyógyszergyári kapacitást sürget az Európai Unió számára az MSZP európai parlamenti képviselője. Ujhelyi István kiemelte: az általa szorgalmazott európai egészségügyi unió egyik fontos célkitűzése - a betegbiztonság és a minőségi ellátás garantálása mellett - az európai egészségipar megteremtése. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vakcinagyárak egy része nem tudta azt a kapacitást kiszolgálni, amire az európai szerződésekben kötelezettséget vállalt.

A 65 év felettieknek is ajánlja az AstroZeneca koronavírus elleni vakcináját az Egészségügyi Világszervezet szakértői bizottsága. A WHO tanácsadói csoportja szerint a brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett védőoltásának az előnyei lényegesebbek, mint bármilyen kockázat.

A várható rendkívüli hideg idő miatt kiadja az úgynevezett vörös kódot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A szociális ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: be kell fogadniuk a hajléktalan embereket a nem a számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is. Fülöp Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a hajléktalanszállókon, nappali melegedőkben van elég hely, senkinek nem kell az utcán aludnia.

Szigorú és kikényszeríthető nemzetközi digitális szabályozást sürget a közösségi médiában a demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos. Vera Jourová az Európai Parlament témában tartott vitájában hangsúlyozta: az ideológiamentes szabályozásnak lehetővé kell tennie a nagy internetes cégek felelősségre vonhatóságát is.

Lengyelországban elsötétítéssel tiltakoztak a magánkézben lévő független tévék, rádiók, újságok és hírportálok a tervezett reklámadó miatt, amelynek bevezetését a sajtószabadság elleni támadásnak tekintik. A törvényjavaslat értelmében júliustól a műsorszolgáltatóknak reklámbevételeik 2-15 százalékát kellene adóként befizetniük. A bevételt az államkincstár a koronavírus-járvány által érintett egészségügyi és kulturális ágazat megsegítésére fordítaná.

Nemzetközi körözést adott ki az orosz Nyomozó Bizottság az Alekszej Navalnij regionális támogató csoportjait irányító Leonyid Volkov ellen. A hatóságok szerint a férfi volt az elmúlt hetek nem engedélyezett oroszországi tüntetéseinek fő szervezője. A litván kormány jelezte: nem fogja kiadni a jelenleg ott élő Leonyid Volkovot.

Washingtonban a vád érveinek ismertetésével folytatódott Donald Trump második alkotmányos felelősségre vonási tárgyalása a szenátusban. A volt amerikai elnök ellen a képviselőház lázadás szítása miatt emelt vádat. A demokratapárti képviselők szerint az elnök gyújtó hangú beszéde is hozzájárult a Capitolium öt halálos áldozatot követelő megtámadásához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×