eur:
392.29
usd:
366.97
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Lazítás jön? Ennyi az esélye - a nap hírei

A kedvező járványügyi adatok ellenére nem tartja időszerűnek a korlátozások lazítását az országos tisztifőorvos.Európában elsőként alkalmazhat egy amerikai koronavírus-elleni készítményt Magyarország. Kibertámadás-sorozat ért több magyar kormányzati portált. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Kedvezőnek nevezte a járványügyi adatok alakulását az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján ugyanakkor hangsúlyozta: még nem lehet enyhíteni az óvintézkedéseken. Elmondta: egy nap alatt újabb 459 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. Meghalt 89, többségében idős, krónikus beteg. 3815 embert ápolnak kórházban. Eddig 165 ezer ember oltására elengedő oltóanyagot kapott Magyarország.

Európában elsőként alkalmazhatja Magyarország az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár koronavírus elleni készítményét – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós szerint a gyógyszer alkalmazásával a fertőzés kezdeti állapotában lévő betegek passzív immunizációja történik meg ellenanyagok bejuttatásával.

Nemzeti vakcinagyár épül Debrecenben. A kabinet tájékoztatása szerint a létesítmény elég nagy lesz ahhoz, hogy bármilyen esetben képes legyen elegendő mennyiségű oltóanyagot előállítani.

A koronavírus járvány kezelése miatt az országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte az Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd frakciója, illetve és a parlamenten kívüli Momentum. A napirenden szerepelne három, a gazdasági válság kezelését ellenőrző, a járványkezelés hibáit feltáró és a kínai koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos kérdéseket tisztázó vizsgálóbizottság létrehozása.

Nem változtatott az alapkamat 0,6 százalékos szintjén és a kamatfolyosón a jegybank monetáris tanácsa. A testület közleménye szerint a monetáris kondíciók fenntartható módon támogatják az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását.

Törvényjavaslat készül a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról. Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán közölte: Magyarország továbbra is együttműködik az unió hasonló irányú szabályozásának előkészítésében, de úgy vélte: az elmúlt időszak eseményei alapján gyorsabban kell lépni az emberek védelme érdekében.

Összehangolt kibertámadás-sorozat ért több magyar kormányzati portált az elmúlt napokban, fennakadást okozva egyes honlapok működésében. A kabinet hivatalos weboldalán az olvasható, hogy a többnyire külföldi IP-címekről érkezett támadások első számú célpontjai a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok voltak.

Vasúti teher- és tartálykocsik gyártására alapít közös vállalatot a Mészáros Csoport és a Stadler. A két cég kiemelt célként jelölte meg a lehető legszélesebb hazai beszállítási láncolat kiépítését. A magyarországi telephellyel működő svájci-magyar vegyesvállalat 2023-ig megközelítőleg 500 munkahely megteremtését tervezi.

Tulajdonrészt vásárolt egy drónokat fejlesztő cégben a 4iG. Az informatikai társaság az ipari, mezőgazdasági, tudományos és védelmi célú, rotormeghajtású drónok tervezésével, gyártásával foglalkozó Rotors and Cams Zrt. 24 százalékos kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlásával szakmai befektetőként jelenik meg a vállalatban.

Fenyegető levelet kapott több ukrajnai magyar diplomáciai képviselet és kárpátaljai intézmény Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalos kijevi látogatásának előestéjén. Az „Ukrajnai hazafiak" aláírással ellátott iromány nagy vérontással fenyegetőzik.

A koronavírus-világjárvány elleni harcban, valamint a gazdaságban és kereskedelemben folytatandó együttműködésről tárgyalt az orosz és az új amerikai elnök telefonon. Az orosz elnöki hivatal közlése szerint Vlagyimir Putyin és Joe Biden megbeszélésén egyebek között szó volt az Egyesült Államok egyoldalú kilépéséről a Nyitott Égbolt szerződésből, illetve az iráni nukleáris programról megkötött Közös Átfogó Cselekvési Terv problematikájáról.

Az Egyesült Államokban jóváhagyta Janet Yellen pénzügyminiszteri kinevezését a szenátus. A szakember 2014-től négy éven át volt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke. A washingtoni felsőház jóváhagyta Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését is. A magyar származású felmenőkkel is rendelkező politikus ígéretet tett arra, hogy kijavítja a károkat, amelyeket az Egyesült Államok és a külügyminisztérium imázsa elszenvedett az elmúlt négy évben külföldön.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×