eur:
389.59
usd:
364.73
bux:
68072.58
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Akció indul Kárpátalján - a nap hírei

Újabb 111 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon. A kormányfő gazdasági főtanácsadója szerint százezreket érinthet a 25 év alattiak jövedelemadó-mentessége. Kárpátalján is állandó EBESZ-misszió jelenlétét sürgette hágai tárgyalásain a magyar külügyminiszter.

Egy nap alatt újabb 573 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. Meghalt 111, többségében idős, krónikus beteg. 4445 embert ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 110 ezer körülire csökkent. A járvány kezdete óta már csaknem 353 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladja a 11 és fél ezret.

Támogatja az országos tisztifőorvos, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján nyárig a felnőtt lakosság 70 százalékát beoltsák. Müller Cecília ugyanakkor az operatív törzs tájékoztatóján hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez az érkező vakcina mennyiségétől függ. Hangsúlyozta: mindegyik oltóanyag jó, amelyik kiváltja az immunválaszt.

Rémhírnek nevezte a Kormányzati Tájékoztatási Központ, hogy Magyarországon pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek. A közlemény szerint a kormány nem hozott ilyen döntést.

Az uniós bürokrácia gyorsítását sürgette a magyar pénzügyminiszter, mert még mindig nem működik a közösség helyreállítási alapja. Varga Mihály hangsúlyozta: a 750 milliárd euró összegű forrásra sok országnak szüksége lenne, különösen az eladósodott déli tagállamoknak.

A miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerint százezreket érinthet, hogy legkésőbb 2022-től teljes jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak. Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában arra hívta fel a figyelmet: a 16 és 24 év közötti korosztály több mint egymilliós, ebből mintegy 280 ezren dolgoznak.

A beszállítói nehézségek okozta alkatrészhiány miatt szerdán 10 napra ismét leáll a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban. A győri Audi 2 héten keresztül csak egy műszakban folytatja a gyártást. Egyes félvezetők hiánya világszerte egyre több autógyártónál okoz fennakadást.

Kárpátalján is állandó EBESZ-misszió jelenlétét sürgette hágai tárgyalásain a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter ezt azzal indokolta, hogy sok esetben a magyarokat fizikailag fenyegető atrocitások történnek Ukrajnában, az Európai Bizottságnak pedig nem fontos az őshonos kisebbségek felkarolása. A tárcavezető arra reagált, hogy múlt pénteken a brüsszeli testület bejelentette: nem irányoz elő jogalkotást a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban.

A járványhelyzet okozta bizonytalanságok miatt több forgatókönyv kidolgozását sürgeti a kormánytól az érettségi lebonyolítására a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet szükségesnek tartja a folyamatos tesztelést az iskolákban, olyan módszerrel, amely alapján biztosítható a megfertőződött tanároknak járó 100 százalékos táppénz.

Üdvözli a Pedagógusok Szakszervezete, hogy kifizetik a felvételiztető tanárok munkáját, de azt kéri a kormánytól: ne kelljen minden tanévben harcolni a jogos díjazásért. A Klebelsberg Központtal folytatott hosszas tárgyalásai után az érdekképviselet azt kérte: az érettségiztető pedagógusokhoz hasonlóan, a középiskolai felvételikben közreműködő tanárok munkáját is fizessék ki minden évben.

Felkérték a Színház- és Filmművészeti Egyetem az idei tanévben induló osztályainak vezetőit. Az intézmény közleménye szerint a színházrendező osztályt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a prózai színész osztály Szarvas József, a Nemzeti Színház tagja, a zenés színész osztály osztályfőnöke Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója fogja vezetni.

Az állami felsőoktatás felszámolásának tartja vidéken a egyetemek tervezett alapítványi működtetését az MSZP választmányi elnöke. Hiller István szerint a vidéki tudományegyetemek átalakításával a kormány a saját befolyását akarja bebetonozni, mivel a kuratóriumokat a jelenlegi kabinet állítja össze. A volt oktatási miniszter egy új, a magyar színház- és filmművészet érdekét szolgáló egyetem létrehozását ígérte a kormányváltás esetére.

Sajtóértesülések szerint nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát és családtagjait a leköszönő amerikai elnök. A CNN úgy tudja, hogy Donald Trump több politikai szövetségesének készül kegyelmet adni, ugyanakkor a Capitolium ostromának részvevői nem kapnak kegyelmet. Közben már az amerikai szenátus republikánus párti többségének vezetője is azt állította, hogy az elnök provokálta ki a washingtoni törvényhozás épületének január 6-ai ostromát.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×