eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hódító körúton a vakcina és a mutáns is - a nap hírei

Beadták az első koronavírus elleni védőoltást Magyarországon. Újabb 118 magyarországi beteg halt bele a koronavírus okozta szövődményekbe. Több országban is megjelent a koronavírus Nagy-Britanniában azonosított mutációja.

Magyarországon elsőként adta be a koronavírus elleni védőoltást a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa egyik kollégájának. Szlávik János az M1-en kiemelte: sok eredmény igazolja, hogy a vakcina biztonságos. Hozzátette: az első szállítmány kiemelten fontos a védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók számára. A vakcina megérkezésekor Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója hangsúlyozta: a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett szerrel már nagy számban oltottak világszerte, 95 százalékban alakult ki védettség és alig volt szövődmény.

A járvány elleni küzdelem fontos lépésének nevezte az első oltóanyag-szállítmány megérkezését az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós Facebook-bejegyzésében jelezte: a tömeges oltási lehetőségre még várni kell, de a garantáltan hatásos és biztonságos oltóanyag mindenki számára önkéntesen és ingyenesen lesz elérhető. Előzőleg Vereckei Péter, a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatója közölte: a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első szállítmányában 9750 adag található, ami 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé.

Az oltást tartja a járvány megállításának legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszerének a Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla az M1-en hangsúlyozta: a vakcinának semmilyen veszélye nincs; a kevés szövődmény nem hasonlítható össze a koronavírus által okozott tünetegyüttessel. Hozzátette: a Semmelweis Egyetem klinikáin is elkezdték beoltani az egészségügyi dolgozókat.

Egy nap alatt újabb 1198 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. 118 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. 6003 embert ápolnak kórházban, közülük 468-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 180 ezret. A járvány kezdete óta már csaknem 315 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladja a 8900-at.

Világszerte már csaknem 80 millióan fertőződtek meg koronavírussal, 1 millió 750 ezer ember halála köthető a betegség okozta szövődményekhez. Egy nap alatt több mint 600 ezer új fertőzöttet regisztráltak. A járvány továbbra is az Egyesült Államokban terjed a leggyorsabban, Európában Franciaországban a legsúlyosabb a helyzet.

Több országban is megjelent a koronavírus Nagy-Britanniában azonosított mutációja. Spanyolországban egy család négy tagjánál, Franciaországban, Németországban és Svédországban egy-egy beutazónál mutatták ki az eddig ismert változatoknál jóval könnyebben terjedő új kórokozót. Valamennyien az Egyesült Királyságból érkeztek. Japánban az elmúlt napokban 5, Nagy-Britanniából érkezett embert helyeztek karanténba, mert kimutatták náluk a mutációt.

Már csak egy országból kell összegyűjteni a szükséges számú aláírást, hogy sikeres legyen a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés. Ez lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen.

Örményországban előre hozott választásokat helyezett kilátásba jövőre a hegyi-karabahi helyzet kezelése miatt belpolitikai nyomás alá került miniszterelnök. Az örmény ellenzéki azóta sürgeti Nikol Pasinján lemondását, amióta aláírta az általuk hazaárulásnak tartott tűzszüneti megállapodást Azerbajdzsánnal a másfél hónapon át tartó hegyi-karabahi harcok beszüntetésére.

Meghalt a hidegháborús korszak egyik leghíresebb brit kettős ügynöke. George Blake-et 98 évesen, Oroszországban érte a halál. 1944-ben lett a brit külső hírszerzés, az MI6 ügynöke. A koreai háború után állt a szovjet állambiztonsági szervezet szolgálatába, és számos ügynök kilétét fedte fel a KGB-nek, amivel teljesen szétzilálta a brit hírszerzés kelet-európai hálózatát. Lebukása után George Blake-et 42 év börtönre ítélték, de 1966-ban megszökött londoni börtönéből és a Szovjetunióba menekült.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×