INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

napinfó

karácsony

koronavírus

Karácsony és koronavírus - a nap hírei

Infostart

Az emberek közötti testvériségért emelte fel szavát a pápa. Az esztergom-budapesti érsek szerint senki nem maradhat ki a szeretet ünnepéből. Újabb 104 beteg halt bele a koronavírus okozta szövődményekbe Magyarországon.

A katolikus egyházfő szerint a mostani ökológiai válság és a koronavírus-világjárvány által súlyosbított időkben minden korábbinál nagyobb szükség van a testvériségre. Ferenc pápa karácsonyi üzenetében hangsúlyozta: a védőoltást mindenki számára elérhetővé kell tenni, különös tekintettel a legsérülékenyebb csoportokra. A pápa imádkozott a világjárvány sújtotta emberekért, közöttük a karantén miatt családi erőszakot elszenvedő nőkért is. Békét és fegyverszünetet sürgetett a háború sújtotta területeken.

Járványügyi korlátozások árnyékában ünneplik a karácsonyt a Szentföldön. Betlehemben a Születés temploma épületegyüttesében lévő Szent Katalin-templomban az egyházi vezetőkkel együtt csak 200-an lehettek jelen a szentmisén és Mahmúd Abbász palesztin elnök sem utazott Betlehembe.

Senki nem maradhat ki a szeretet ünnepéből - hangsúlyozta az esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter az esztergomi bazilikában tartott karácsonyi misén arra kérte a híveket, hogy egy telefonhívással, egy üzenettel, vagy egy küldeménnyel szerezzenek örömet szeretteiknek. A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke isten Jézus Krisztusban támasztott világosságáról beszélt karácsonyi igehirdetésében. Bogárdi Szabó István a Budahegyvidéki Református Templomban arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány az élet és az ünneplés elemi feltételeit is kiszakította az ünnepből. Fabiny Tamás a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony első napján az óbudai evangélikus templomban tartott ünnepi istentiszteleten kijelentette: Isten nemcsak a magasságban, hanem az emberek otthonaiban és szívükben is otthon akar lenni.

Megtartották az első karácsonyesti koncertet a tűzvész sújtotta Notre-Dame-székesegyházban. A 8 fős kórus tagjai védősisakban és -öltözékben énekeltek egy csellista és egy kölcsönzött orgona kíséretében. A dalokat ebben a hónapban vették fel, és csütörtök éjfélkor mutatták be.

Egy nap alatt újabb 2.610 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. 104 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. Összesen 6.006 embert ápolnak kórházban, közülük 489-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 181 ezret. A járvány kezdete óta már csaknem 315 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladja a 8 ezer 800-at.

Világszerte már csaknem 80 millióan fertőződtek meg koronavírussal, 1 millió 740 ezer ember halála köthető a betegség okozta szövődményekhez. Egy nap alatt több mint 600 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

Romániában meghaladta a 15 ezreta koronavírus-járványnak tulajdonított halálesetek száma. Az egészségügyi illetékesek ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy csökkenőben van a fertőzések terjedési üteme, és október közepe óta először 10 ezer alá csökkent a kórházban ápoltak száma.

Brit és lengyel katonák, valamint francia tűzoltók is bekapcsolódtak a francia határzár miatt Angliában feltorlódott több ezer kamion sofőrjeinek koronavírus-tesztelésébe. A francia hatóságok hétfőn állították le a brit oldalról érkező teherforgalmat az Angliában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. London és Párizs szerdán egyezett meg a tilalom feloldásáról azzal a feltétellel, hogy az érkezőknek be kell mutatniuk egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet.

Mexikó az első latin-amerikai ország, ahol megkezdték az oltási kampányt. A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett oltóanyag első szállítmánya szerdán érkezett meg Belgiumból Mexikóba. A 130 millió lakosú országban a világon a negyedik legmagasabb a halálos áldozatok száma a járványban.

Megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről. A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint vám- és illetékmentességre épülő szabadkereskedelmi megállapodás jött létre. Az egyezséget még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Több uniós állam is üdvözölte a Brexit-megállapodást. Írország fontosnak tartja, hogy sikerült elkerülni a fizikai határ visszaállítását az Ír-szigeten.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018