eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kiegészítette a kormány a gazdaságvédelmi akciótervet - a nap hírei

Kiegészítette a gazdaságvédelmi akciótervet a kormány, az ellenzék bírálja az új intézkedéseket. Az elmúlt 24 órában 189-en haltak meg a koronavírus okozta betegség miatt Magyarországon. Új magyar gyártású orvosságot engedélyezett a Covid-betegek kezelésére a gyógyszerészeti intézet. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Kiegészítette a gazdaságvédelmi akciótervet a kormány. A miniszterelnök bejelentette: júliusig meghosszabbítják a családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát. Orbán Viktor közölte: a kabinet átvállalja az ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozások bérköltségének kétharmadát. Január 1-jén a felére csökken az egyéni vállalkozók, illetve a kis- és közepes cégek iparűzési adója. A kormányfő szólt arról is, hogy a gyermeket nevelő vagy váró családok 6 millió forintig kedvezményes lakásfelújítási hitelt vehetnek fel; ennek fele vissza nem térítendő támogatás.

Bírálják a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítő rendelkezéseit az ellenzéki pártok. A Demokratikus Koalíció követeli, hogy a kormány inkább engedje el a társasági adót, nyújtson támogatást a bajba került vállalkozásoknak és az elbocsátott munkavállalóknak. A megélhetési gondokkal küzdő emberek megsegítését sürgeti az MSZP és a Jobbik is. A Lehet Más a Politika szerint az iparűzési adó csökkentésének valódi célja, hogy büntesse az ellenzéki vezetésű helyhatóságokat, amelyek a kieső bevételek miatt a csőd szélére kerülhetnek. A Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely főpolgármester úgy vélte: az újabb elvonássokkal járó intézkedés mélyíti a válságot, és a magyar önkormányzatiság kivégzését jelenti.

A hiteltörlesztés folytatásának mérlegelésére kéri az ügyfeleket a Magyar Bankszövetség. Kovács Levente, a szakmai szervezet főtitkára a kormányfő bejelentésére reagálva hangsúlyozta: azok az adósok, akiknek nehézséget okoz a rendszeres fizetés, feltétlenül éljenek a moratórium lehetőségével. Hozzátette: akiknek ez nem okoz gondot, folytathatják a törlesztést.

Újabb 4045 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést Magyarországon, az elmúlt 24 órában 189-en haltak meg a betegség szövődményeiben. 7295 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 538-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja 198 ezer 700-at, az elhunytaké 7914-re emelkedett.

Új magyar gyártású gyógyszert engedélyezett a koronavírusos betegek kezelésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Az Egis favipiravir hatóanyag-tartalmú medicináját január közepétől használhatják az egészségügyi intézmények.

Életmentőnek tartja a koronavírus elleni oltásokat a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János az M1-en hangsúlyozta: a vakcinák nemcsak a járványt, hanem a súlyos szövődményeket és a haláleseteket is megakadályozhatják.

Az eddigi legszigorúbb járványügyi korlátozások lépnek életbe vasárnap Londonban és Délkelet-Angliában egy rendkívül agresszív koronavírustörzs felbukkanása és a Covid-esetek jelentős emelkedése miatt. Boris Johnson miniszterelnök közölte: a mutáció a korábbiaknál nem okoz súlyosabb megbetegedéseket, viszont fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja az eddig azonosított variánsokét.

A házasságon kívül születő gyermekek elismerését követeli a kormánytól a Lehet Más a Politika. Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavaly született gyermekek csaknem 40 százaléka házasságon kívül, élettársi kapcsolatban élő szülőknél jött a világra. Ezek a szülők kimaradnak a kabinet babaváró programjából.

A 90-es évek előtt épített házak felújításának támogatását szorgalmazza az MSZP. A párt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank tanulmányára hivatkozva közölte: az 1 millió 400 ezer úgynevezett Kádár-kockák felújításával az ország teljes energiafogyasztásának hatodát lehetne megtakarítani.

Megkezdődött az olajos vízi növényzet és szennyezett iszap elszállítása a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínéről. Eddig csaknem 30 ezer kilogramm veszélyes anyagot vittek el az ártalmatlanítóba.

Műszaki hiba történt a Nemzetközi Űrállomáson. Szökik a levegő az orosz részlegből, és a hibát egyelőre nem sikerült kijavítani. Az orosz űrkutatási vállalat hangsúlyozta: a két orosz, négy amerikai és egy japán űrhajósból álló legénység nincs veszélyben.

Végső búcsút vettek Pécsi Ildikótól. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, Gödöllő díszpolgárának ravatalánál barátai, pályatársai, kollégái és tisztelői rótták le kegyeletüket a gödöllői Művészetek Házában. Pécsi Ildikót életének 81. évében december 5-én hunyt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×