eur:
394.07
usd:
368.66
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Puskás Aréna az avatás napján, 2019. november 15-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Nagy tesztnek szánja az UEFA a budapesti Szuperkupa-meccset - a nap hírei

A korábban jelzettnél nagyobb gazdasági visszaesésre számít az idén a nemzeti bank. Az Egészségügyi Világszervezet várakozásai szerint legkorábban az év végére lehet meg a védőoltás az új koronavírus ellen. A koronavírus-világjárvány miatt törölték a hagyományos stockholmi Nobel-díjátadó ünnepséget is. Az InfoRádió megfontosabb keddi hírei.

A korábban jelzettnél nagyobb gazdasági visszaesésre számít az idén a nemzeti bank. A friss inflációs jelentés szerint ebben az évben 5,1-6,8 százalék között csökken a GDP, míg a pénzromlás 3,5-3,6 százalékos lehet. Az MNB júniusban még látott esélyt a 2 százalék körüli visszaesésére. A prognózis jövőre a GDP 4,4 - 6,8 közötti növekedésével számol. Előzőleg a monetáris tanács változatlanul 0,6 százalékos szinten hagyta az alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Építőipari akciócsoport létrehozását jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülése után közölte: a testület napi szinten foglalkozik a építőipari kapacitások bővítésével és a beruházások felgyorsításával, mivel az ágazatban 110 ezer vállalkozás működik és 340 ezer embernek ad munkát.

Újabb 633 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. 8 krónikus beteg meghalt. Az elhunytak száma 686-ra, az aktív fertőzötteké 14 246-ra emelkedett. Jelenleg 534 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 19 499 embernél mutatták ki a vírust, 4 559-en meggyógyultak.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint mindenben megfeleltek a nemzetközi jog előírásainak a koronavírus-járvány megfékezésére a rendkívüli jogrend idején hozott magyarországi intézkedések. Szijjártó Péter Strasbourgban az Európa Tanács vezetőivel folytatott tanácskozását követően kijelentette: a nemzetközi intézmények, illetve más uniós tagországok által kifogásolt döntések semmilyen módon nem veszélyeztették az emberi és szabadságjogokat.

Az Egészségügyi Világszervezet várakozásai szerint az év végére, jövő év elejére lehet meg a védőoltás az új koronavírus ellen. Jakab Zsuzsanna, a WHO általános főigazgató-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: jelenleg 170 kutatócsoport dolgozik a vakcina előállításán; Oroszországban és Kínában már alkalmazzák az ott előállított szereket, noha még nem zárult le azok embereken való kipróbálása.

Ingyenesen ajánlotta fel az orosz koronavírus-vakcinát az ENSZ munkatársainak Vlagyimir Putyin elnök. Az augusztus 11-én bejegyzett és harmadik, tömeges tesztelési szakaszban lévő vakcináját már gyártják, és az első tételeket már a régiók nagy részébe le is szállították. Az érintett orosz intézet szerint a Szputnyik V kipróbálása terv szerint halad, és eddig nem váltott ki allergiás reakciót az önkénteseknél.

Kínát bírálta a járványkezelése miatt az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésére megküldött, előre felvett beszédében az amerikai elnök. Donald Trump azzal vádolta Kínát és az Egészségügyi Világszervezetet, hogy hamis információkat terjesztettek a vírus fertőzésének módjairól.

A koronavírus-világjárvány miatt törölte a december 10-i hagyományos stockholmi Nobel-díjátadó ünnepséget is a Nobel Alapítvány. A bankettet már júliusban lemondták. A koronavírus-járvány miatt változtattak a Nobel-békedíj átadásának ceremóniáján is, a december 10-i szertartást az oslói városháza helyett visszafogottabb formában az egyetemen rendezik meg.

A koronavírus ismét gyorsuló ütemű terjedése miatt részleges korlátozásokat jelentett be a brit miniszterelnök. Boris Johnson közölte: az angliai vendéglátóhelyek csütörtöktől csak este 10 óráig tarthatnak nyitva, emellett az éttermekben és a pubokban csak asztali rendelésfelvétel és felszolgálás lesz, a bárpultoknál nem lehet ülni.

Gyorstesztek tömeges alkalmazásával egészítik ki a koronavírus-járvány elleni védekezést Bajorországban. Markus Söder miniszterelnök a kormányülés után elmondta, hogy megbízták az egészségügyi minisztériumot tízmillió gyorsteszt beszerzésével, illetve vásárlási opciók biztosításával. Német sajtóértesülések szerint az új fejlesztésű gyorstesztek 80 százalékos pontossággal mutatják ki a vírus jelenlétét.

A budapesti Európai Szuperkupa-mérkőzéstől függ, lehetnek-e nézők a későbbi válogatott találkozókon. Az európai szövetség megerősítette, hogy a próbaeseménynek nevezett csütörtöki összecsapás határozza majd meg, hogyan módosulnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések, így a zárt kapus összecsapásokra vonatkozó szabályok. A Puskás Arénában a BL-győztes Bayern München játszik az El-győztes Sevillával, ahol 20 ezer néző lehet jelen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×