eur:
394.95
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

500 ezer forint: vita alakult ki arról, ki kapjon - hírösszefoglaló

A kormányfő szerint a következő évtized a gyarapodásról és az országépítésről szól majd; Magyarországon 545-re emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma. Németországgal szemben is megszűnnek az utazási korlátozások. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A következő évtized a gyarapodásról és az országépítésről szól majd, és egy új világrend van születőben – jelentette ki a kormányfő Sátoraljaújhelyen a nemzeti gyásznap alkalmából. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen Orbán Viktor jelenlétében avatták fel a Centenáriumi Turulszobrot a trianoni békediktátum 100. évfordulója apropóján. A miniszterelnök úgy fogalmazott: nincs a világnak egyetlen nemzete sem, amely kibírta volna az elmúlt 100 évet.

Meghalt három idős, krónikus beteg és hússzal, 3990-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A halálos áldozatok száma 545-re emelkedett. Már 2279-en gyógyultak meg. Az aktív fertőzöttek száma 1166-ra csökkent.

Csehország, Ausztria és Szlovákia után Németországgal szemben is megszűnnek az utazási korlátozások vasárnap reggeltől. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: a német állampolgárok szabadon beutazhatnak Magyarország területére, a Németországból érkező magyar állampolgároknak pedig nem kell kötelező hatósági házi karanténba vonulniuk.

Több mint 21 milliárd dollárt ígért a koronavírus-járvány elleni küzdelemre a világ legfejlettebb országait összefogó G20-as országcsoport. A felajánlott összeget diagnosztikai eszközökre, oltóanyag előállítására, kutatás-fejlesztésre és gyógymódok kidolgozására szánják.

Világszerte csaknem 6 millió 700 ezer ember fertőződött meg a koronavírussal a halálos áldozatok száma csaknem 395 ezer, a gyógyultaké pedig 2 millió 800 ezer közeli. A betegség eddig az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, ahol több mint 109 ezren haltak meg. Európában az Egyesült Királyságban van a legtöbb, több mint 40 ezer áldozat.

Mindenki felelősségének tartja az Egészségügyi Világszervezet, hogy biztonságos, egészséges élelmiszer kerüljön az asztalokra. A WHO magyarországi irodája az Élelmiszer-biztonság világnapja alkalmából arra hívja fel a figyelmet, hogy évente több mint 600 millió ember betegszik meg és 420 ezer hal meg kórokozókkal, toxinokkal vagy vegyi anyagokkal szennyezett ételek fogyasztásának következtében.

Ismét kezdeményezi az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését az LMP. Csárdi Antal, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője megengedhetetlennek nevezte, hogy az emberek ne tudják megvásárolni az áfateher miatt egyre dráguló gyümölcsöket, zöldségeket, tejtermékeket, pékárukat.

A következő uniós költségvetésből Magyarországnak jutó hétezer milliárd forintos forrás felhasználására dolgozott ki javaslatcsomagot az MSZP. Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő kiemelte: a következő hét évben fókuszba kell kerülnie a munkahelyteremtésnek, a megszűnő munkahelyek pótlásának, a szociális ellátórendszer erősítésének, az oktatás és az egészségügy fejlesztésének, illetve a biztonságos időskor intézményeinek megerősítésének.

Petíciót indított az LMP azért, hogy a szociális dolgozók is kapják meg az egészségügyieknek adott 500 ezer forintos bérkiegészítést. Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a koronavírus elleni védekezés frontvonalában helytálló szociális dolgozók erőfeszítéseit a kormány nem hajlandó elismerni.

Minden balatoni településen nyitna ingyenesen használható strandot a Demokratikus Koalíció; az ellenzéki párt erről törvénymódosítást kezdeményez. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese elmondta: egyre kevesebb magyar engedheti meg magának a balatoni nyaralást. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyre több szabadstrandot - köztük uniós forrásból felújítottakat - minősítenek át fizetőssé.

Világszerte tízezrek tiltakoztak a rasszizmus és George Floyd meggyilkolása ellen. A fekete bőrű George Floyd május 25-én halt meg, mert egy fehér rendőr csaknem 9 percig térdelt a nyakán. A gyilkosságba torkolló intézkedés miatt zavargásokba és fosztogatásba torkolló tiltakozások kezdődtek az Egyesült Államok több városában.

Összesen százmillió dollárt adományoz a következő tíz évben a rasszizmus elleni küzdelemre Michael Jordan. A legendás amerikai kosárlabdázó, a Chicago Bulls egykori játékosa a pénzt olyan szervezeteknek szánja, amelyek a társadalmi egyenlőségért, igazságosságért és az oktatási lehetőségek javításáért szállnak síkra.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×