eur:
395.64
usd:
371.94
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Országosan meghaladta az 1 Celsius-fokot a melegedés mértéke Magyarországon 1901-től - Hírösszefoglaló

A nemzetiségi választások miatt számít elhúzódó szavazásra az önkormányzati választásokon a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a Microsoft-ügy kivizsgálására az MSZP.

A nemzetiségi választások miatt számít elhúzódó szavazásra az októberi önkormányzati választásokon a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kisebbségi szavazóknak több szavazólapon kell eligazodniuk, ezért az átlagosnál több időt tölthetnek a szavazófülkében. Hozzátette: a szavazás napján este 11 órára lényegében tudni lehet majd az új polgármesterek névsorát.

Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a Microsoft-ügy kivizsgálására az MSZP. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes kezdeményezte, hogy a közbeszerzési döntőbizottság vizsgálja felül a szerinte nyilvánvalóan elcsalt közbeszerzést. Egy amerikai vizsgálat derítette ki, hogy 2013 és 15 között a Microsoft nagy kedvezményekkel adott el licenceket és szervizszerződéseket olyan közvetítő cégeknek, amelyek ezeket már piaci áron értékesítették magyar kormányzati intézményeknek.

Tovább emelkedett a forgalomban lévő készpénz állománya, amely július végére meghaladta a 6.200 milliárd forintot - derül ki a jegybank adataiból. A készpénzállomány növekedése annak ellenére nem állt meg, hogy a júniusi és júliusi hónap is a lakossági állampapírokról szólt.

A következő évben már az eddiginél kisebb mértékű bővülést valószínűsít az építőiparban a csökkenő megrendelések miatt az Építési Vállalkozók Szakszövetségének elnöke. Koji László azután beszélt erről az InfoRádióban, hogy a KSH adatai alapján az első félévben 35,1 százalékkal emelkedett az építőipar termelése az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Hatósági eljárást kezdeményezett és bírságot szab ki az óbudai önkormányzat a Sziget fesztivál szervezőire, mert a rendezvény zajszintje többször is átlépte a megengedett határértéket. A 3. kerületi helyhatósághoz a korábbi évekhez képest több lakossági panasz érkezett.

Thürmer Gyula pártelnök indul a Munkáspárt főpolgármester-jelöltjeként. A politikus hangsúlyozta: tisztaságot, harmonikus közéletet és párbeszédet, megfizethető bérlakásokat, ellenőrzött közkiadásokat és rendes utakat kínálnak a választóknak.

Rövidesen megkezdődhet a múlt héten sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek egyikének rehabilitációja – közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kommunikációs vezetője. Sándor Alexandra Valéria az InfoRádióban elmondta: még hónapok kellenek ahhoz, hogy a gyermekek neurológiai állapota értékelhető legyen.

Országosan meghaladta az 1 Celsius-fokot a melegedés mértéke Magyarországon 1901-től, a fővárosban másfél fokos a növekedés. A Központi Statisztikai Hivatal klímaváltozásról közzétett grafikonja szerint Budapest magasabb értékét jelentős mértékben a városi hősziget nevű jelenség magyarázza.

A hőség miatt országszerte rekordforgalom volt a fürdőkben. Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatója közölte: szombaton és vasárnap összesen 68 ezren keresték fel a 13 fővárosi fürdőt.

Nem befolyásolja a hőség a Balaton kiváló vízminőségét- - erősítette meg az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella elmondta: a víz minőségének javulása az elmúlt évtizedek beavatkozásainak is köszönhető.

Horvátországban pénzbírsággal sújtották azt az orvost, akinek egyik páciense drogok hatása alatt júliusban súlyos balesetet okozott egy autópálya fizetőkapunál. Az orvos azért büntették meg, mert nem jelentette a rendőrségnek, hogy a férfi drogproblémákkal küzd. A vétlen gépkocsiban ülő, magyar származású apa, horvát származású anya és hétéves gyermeke válságos állapotban került kórházba, de már jól vannak, és visszatértek Ausztráliába.

Németországban bevonná a köztisztaság fenntartásának finanszírozásába az egyszer használatos termékek gyártóit a szövetségi környezetvédelmi miniszter. Svenja Schulze arra hívta fel a figyelmet, hogy az eldobható termékek elterjedése országszerte szemétáradatot okoz, a hulladék eltakarítását és kezelését pedig nem csak az adófizetőknek kellene finanszírozni.

Argentínában összeomlottak a pénz- és tőkepiacok az októberi elnökválasztás főpróbájának tekintett előválasztás eredménye miatt. A voksoláson súlyos vereséget szenvedett a liberális államfő a balközép jelölttel szemben. A befektetőket megrémítette, hogy a voksolók a vártnál jóval nagyobb arányban mondtak nemet Mauricio Macri elnök megszorító gazdaságpolitikájára.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×