eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin

Nem marad titokban, ki termelheti ki a Budapest alatti kőolajat - a nap hírei

Év végére kiderülhet, melyik cég tárhatja fel a budapesti kőolaj- és földgázmezőt. Elkészültek az október 13-i önkormányzati választások hirdetményei. Budapest-Bécs-Prága járatot indít jövő nyártól a RegioJet magán-vasúttársaság. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Év végére kiderülhet, melyik cég termelheti ki a budapesti kőolaj- és földgázmező kincsét. A készlet feltérképezése jövőre elindulhat - írja a G7 gazdasági portál. A kőolaj- és földgázkutatási és termelési pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium írta ki még márciusban, és az Európai Unió hivatalos lapjában közölte. Az érintett terület Alcsútdoboz határától Budaörsön, Érden és Dunaharasztin át egészen Dél-Pestig foglal magába 675 négyzetkilométert. A pályázat nyertese 20 évig termelheti ki az általa feltárt kőolajat és földgázt. Összességében 2 millió hordó kőolajra és félmilliárd köbméter földgázra lehet számítani, de egyelőre bizonytalan, hogy pontosan mennyi energiahordozó lehet a földben. Nem tudni azt sem, hogy ki lehet-e majd termelni gazdaságosan.

Elkészültek az október 13-i önkormányzati választások hirdetményei, amelyeket várhatóan a jövő hét elején helyeznek ki a helyi választási irodák. A Nemzeti Választási Iroda két különböző hirdetményt készített: az egyik a helyi, a másik a nemzetiségi önkormányzati választás kiírásáról tájékoztatja a választókat. Közben a posta elkezdte kézbesíteni a választás értesítőjét, amely arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy benne vannak a névjegyzékben, és melyik szavazókörben élhetnek választójogukkal. A mintegy 8 millió választópolgárnak legkésőbb augusztus 23-áig meg kell kapnia a tájékoztatót.

Emelt fizetést kap a napokban mintegy négyezer védőnő. Az egészségügyi államtitkár kiemelte, a szakma többéves bérrendezési programjában a mostani az első emelt összegű kifizetés. Horváth Ildikó fontosnak nevezte, hogy a védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerülnek. Ezzel együtt komoly bérrendezés is indul: a kormány ígérete szerint 2022 januárjára a tavalyi alapilletményük 2,5-szeresét keresik majd a védőnők.

Budapest-Bécs-Prága járatot indít jövő nyártól a RegioJet magánvasúttársaság. Magyarország területén a járatok csak nemzetközi utazásra vehetők majd igénybe. A társaság közölte: a magyar szakaszon a Continental Railway Solution Kft. magyar vasúttársaság lesz technikailag felelős a járatok közlekedtetéséért. A RegioJet kereskedelmi alapon működteti a távolsági vasúti járatait, amelyek összekötik Prágát Béccsel, Pozsonnyal, Kassával és más városokkal. Szlovákiában pedig közszolgáltatási szerződés keretein belül járnak vonataik Pozsony és Komárom között.

Keresőkutyák, drónok és helikopterek bevetésével, továbbra is nagy erőkkel keresi a rendőrség a dunai hajóbaleset utolsó dél-koreai áldozatát - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A hatóságok jelenleg a Paks és a déli országhatár közötti ártéri részeken, a Duna mindkét oldalán teljes körű part menti kutatást végeznek. Közben a bíróság elutasította a hajóbaleset okozásával gyanúsított ukrán kapitány fellebbezését, így ő továbbra is letartóztatásban marad.

Újabb szakaszokon lett fizetős a parkolás Újbudán. A főváros és a kerület közötti megállapodás értelmében a jelenlegi díjfizetős várakozási övezet területén a fővárosi tulajdonban lévő újbudai utakon kialakított 1356 parkolóhelyen is bevezették a díjfizetést. A meglévő övezet területére kiadott lakossági parkolási engedélyek érvényben maradnak ezeken a területeken is. A kerület honlapján, az ujbuda.hu oldalon részletesen megtalálható a fizetőssé vált szakaszok listája.

Lemondott a lengyel alsóház elnöke. Előzőleg az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be Marek Kuchcinski ellen, miután heves bírálatok érték gyakori belföldi repülőútjai miatt, amelyekre néhány esetben a családtagjait is magával vitte. A házelnök bejelentette, hogy még a szavazás előtt távozik tisztségéből. Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke azt hangoztatta, hogy Marek Kuchcinski a repülőutakkal nem járt el törvényellenesen.

Akár 8 hónapot is késhet és több száz millió euróval többe kerülhet az Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezése - közölte a kivitelező konzorciumot vezető Gazprom. A Balti-tengert keresztül szelő vezeték finn, svéd, dán és német felségvizeken halad át. Az engedélyezésben azonban patthelyzet alakult ki a dán hatóságokkal, ezért a késés. A vezeték építését számos bírálat érte az Egyesült Államok, valamint több európai és balti állam részéről.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×