eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elfogadta a jövő évi költségvetést és az adóváltozásokat az országgyűlés - A nap hírei

Aláírta az akadémiai kutatóhálózat átalakítását kimondó törvényt a köztársasági elnök. Stabil az állapota a horvátországi autópálya-kapunál történt baleset három áldozatának.

A pénzügyminiszter szerint a jövő évi költségvetés a családokról és a gazdasági eredmények megvédéséről szól. Varga Mihály a 2020-as büdzsé parlamenti megszavazása után kiemelte: lényegében minden területre több forrás jut. A büdzsé középpontjában a gyermeket vállaló és nevelő családok állnak. A DK és az MSZP a lemaradás büdzséjének nevezte a jövő évi költségvetést, hiszen az ország minden gazdasági mutatója elmarad a szomszédos országoktól. A Párbeszéd úgy véli, hogy a Fidesz cserbenhagyta a budapestieket, mert leszavazta a lakhatásról, a közlekedésfejlesztésről szóló javaslatot. Az LMP pedig úgy véli, hogy a jövő felélését mutatja a 2020-as költségvetés.

Európai összevetésben arányaiban a magyar költségvetésben van a legnagyobb összeg a családok támogatására – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban megismételte azt a korábbi célját, hogy először nullszaldós legyen a költségvetés egyenlege, utána pedig nagyobb gazdasági eredményt elérni, mint amennyit az ország elkölt.

Módosította a köznevelési törvényt az országgyűlés. A jogszabály alapján egyebek között az iskolaigazgatók kinevezésébe ezentúl nem lesz beleszólása a tantestületnek és a szülőknek. A Pedagógusok Szakszervezete tiltakozik a módosítások ellen, amelyeket a parlament a szakmai kifogások ellenére szavazott meg.

Aláírta az akadémiai kutatóhálózat átalakítását kimondó törvényt a köztársasági elnök. Az országgyűlés a hónap elején szavazta meg az indítványt, amelynek nyomán az MTA-ról leválasztják a kutatóhálózatát. Az Akadémia szerint az elfogadott intézményi és finanszírozási struktúra ellentétes a kutatásfinanszírozás európai elveivel, és veszélyezteti a tudományos szabadságot.

Két év óta a leggyorsabb növekedést érte el az ipari termelés májusban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az ipar belföldi értékesítése 9,2 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 7,5 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Az export volumene 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Hiányosságokat tárt fel a sürgősségi betegellátás ágazati irányításában az Állami Számvevőszék. Domokos László ÁSZ-elnök azt mondta: 2015 és 17 között a sürgősségi ellátás a betegek számára folyamatosan hozzáférhető volt, azonban nem volt biztosított, hogy a megfelelő időn belüli ellátást megkapják. Törvénysértőnek nevezte, hogy a betegek sokszor nem kaptak tájékoztatást az ellátási kategóriába besorolás eredményéről és a várható várakozási időről sem.

Felfüggesztette az LMP-s Demeter Márta képviselői mentelmi jogát az Országgyűlés. Az intézkedést a legfőbb ügyész indítványozta, mert a gyanú szerint a politikus közérdekből adott ki nem nyilvános adatokat.

Stabil az állapota a horvátországi autópálya-kapunál történt baleset három áldozatának – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. A család autójába fékezés nélkül hajtott bele egy BMW. A Jutarnji list című horvát lap úgy tudja, hogy a 35 éves sofőr mobilozott, miközben 150-el száguldott.

Feltételekhez köti az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen támogatását az Európai Parlament szociáldemokrata és liberális-centrista képviselőcsoportja. A szociáldemokraták egyebek mellett a klímaváltozás elleni harc, a jogállamiság és a közös értékek védelme ügyében várnak vállalásokat a német politikustól. Az Újítsuk meg Európát nevű frakció kinyilvánította, hogy fontosnak tartja a szankciókat is lehetővé tévő jogállamisági mechanizmus bevezetését, illetve az unió klímacéljainak bővítését.

A brit külügyminiszter szerint az Egyesült Királyság várhatóan karácsonyig lép ki az Európai Unióból. Jeremy Hunt azt mondta: ha ő lesz a következő miniszterelnök és szeptember végéig sikerül új Brexit-megállapodásra jutnia az unióval, akkor hajlandó lenne időt hagyni az egyezség parlamenti elfogadtatáshoz. Hivatali elődje, Boris Johnson ugyanakkor hangsúlyozta: tartani kell a Brexit jelenleg érvényes október végi határidejét.

Az Egyesült Államokban lemondott a munkaügyi miniszter. Alexander Acosta az Epstein-botrány miatt jelentette be távozását. Jeffrey Epstein milliárdos üzletember ellen hétfőn emeltek vádat emberkereskedelem és kiskorúak sérelmére is elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. A férfit 2008-ban Floridában 13 hónap börtönre ítélték szexuális visszaélésekért. A vádalkut akkor ügyészként Alexander Acosta kötötte.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×