eur:
392.7
usd:
365.93
bux:
66539.22
2024. április 26. péntek Ervin

Hosszú nap volt Brüsszelben és Budapesten is - keddi hírösszefoglaló

Létrejött a megegyezés a legfőbb uniós tisztségekről, az Európai Bizottság elnökének Ursula von der Leyent javasolják. Megszavazta az Országgyűlés a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeti hálózatának átalakítását. Az azonnali átutalás bevezetésével egy időben a tranzakciós illeték megváltoztatását is javasolja a Bankszövetség. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Ursula von der Leyen német védelmi minisztert javasolják az Európai Bizottság új elnökének a tagállamok vezetői. A legfontosabb uniós tisztségekről újabb, csaknem 3 napos tárgyalássorozat után állapodtak meg. Az Európai Tanács Charles Michel belga kormányfőt jelöli az Európai Tanács új elnökének, míg az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének Josep Borrell spanyol külügyminisztert, az Európai Bank elnökének Christine Lagarde-ot javasolja. Angela Merkel német kancellár tartózkodott a szavazáson, de üdvözölte a döntést, míg Emmanuel Macron francia elnök pozitív fejleményről beszélt. Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország szempontjából jó jelölteket választott az Európai Tanács.

Megalakult az Európai Parlament Strasbourgban. A testület elnökét szerdán választják meg. Távozó elnökként Antonio Tajani vezette le az alakuló ülést, az olasz politikus az európai demokrácia házának nevezte az Európai Parlamentet, és kiemelte, ez az egyetlen közvetlenül választott uniós intézmény.

Deutsch Tamás lett a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője a 13 fős képviselőcsoport tisztújításán. A fideszes politikus 2009 óta európai parlamenti képviselő. A delegáció elnökévé Szájer Józsefet választották, aki 2004 óta európai parlamenti képviselő. Mindketten a Fidesz alapító tagjai.

Illetékmentesen igényelhető a babaváró hitel, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. Az Országgyűlés által elfogadott előterjesztés értelmében azoknak, akik a törvény hatályba lépése előtt nyújtották be igényüket, az adóhatóság fizeti vissza az illetéket. Emellett a képviselők elhalasztották a köznevelési törvény módosítása, valamint a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló javaslat zárószavazását. Ugyanakkor elfogadta a lex Czeglédyt az Országgyűlés, így a jövőben nem jár mentelmi jog azoknak a képviselő-jelölteknek, akikkel szemben jelöltté válásuk előtt kényszerintézkedést rendeltek el, illetve vádat emeltek.

Megszavazta az Országgyűlés a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeti hálózatának átalakítását. A kutatóintézetek működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz. A döntés után Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt hangoztatta, hogy ezzel lehetővé válik az intézményrendszer és finanszírozás nemzetközi mintákon alapuló korszerűsítése. A változások ellenzői az Akadémia épülete előtt tüntettek a döntés ellen.

Az azonnali átutalás bevezetésével egyidőben a tranzakciós illeték megváltoztatását is javasolja a Bankszövetség. A szervezet hétfőn megválasztott új elnöke az Inforádió Aréna című műsorában elmondta: azt szeretnék elérni, hogy legalább a csomagárazást lehetővé tegye a kormány, vagyis ne kelljen minden egyes tranzakció után fizetni. Becsei András hozzátette: erről folynak a tárgyalások a Pénzügyminisztériummal. Elmondta azt is, hogy a banki adategyeztetés még mindig több százezer ügyfelet érint.

A szállodahajó vezetőjének mindenképpen látnia kellett a magyar turistahajót a baleset előtt - ez derül ki az elsődleges szakértői jelentésből. Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető cég ügyvédje az Inforádiónak elmondta, hogy a szakértők műszaki adatok és az egyik utas által készített videófelvétel alapján jutottak erre a következtetésre. Közben Kónya István a Kúria elnökhelyettese azt mondta, hogy a testület még júliusban vizsgálni fogja a dunai hajóbalesetben meggyanúsított hajóskapitány óvadékának ügyét.

Rontott a magyar bankszektor megítélésén a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő Stabilra változtatta a magyar bankrendszer kilátását az eddigi pozitívról. A lépést azzal indokolták, hogy a magyar bankok kockázatleépítési folyamata jórészt befejeződött, és a továbbiakban a kinnlevőség-portfóliók minőségének javulási mozgástere már korlátozottabb lesz.

Az Európai Unióban elsőként Ausztria betiltotta a glifozátot. Az egyes gyomirtók összetevőjének használata feltételezett rákkeltő hatása miatt vitatott. A parlament nagy többséggel szavazta meg a Szociáldemokrata Párt indítványát. Hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy Ausztria döntése uniós jogot sérthet, hiszen a brüsszeli növényvédelmi rendelet még 2022-ig engedélyezi a glifozát használatát. A szert gyártó német Bayer vegyipari óriás sajnálattal vette tudomásul az osztrák döntést.

Oroszországban 14 tengerész meghalt egy kutató tengeralattjárón keletkezett tűzben. Az áldozatok füstmérgezést kaptak. A jármű a tengerfenék felmérését végezte az orosz haditengerészet számára. Sajtóértesülések szerint egy nukleáris meghajtású tengeralattjáróról van szó, de az orosz védelmi tárca sem a jármű típusát, sem a legénység létszámát nem ismertette. A flottaparancsnokság vizsgálatot indított.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×