INFORÁDIÓ 
2019. október 15. kedd
Teréz

hírösszefoglaló

napinfó

ep-választás

Megkezdődött az aláírásgyűjtés az európai parlamenti választásra

Infostart

Megkezdődött az aláírásgyűjtés az európai parlamenti választásra, és elindult a kampány. Megállapodott a közös indulásról az őszi önkormányzati választáson négy ellenzéki párt. Törvénnyel védené a Jobbik a munkahelyeket a gazdasági bevándorlóktól. A nap hírösszefoglalója.

Megkezdődött az aláírásgyűjtés az európai parlamenti választásra, és elindult a kampány. A politikai szervezeteknek 20 ezer érvényes támogató aláírást kell megszerezniük az induláshoz április 23-ig, és addig jelenthetik be országos listáikat. A Nemzeti Választási Bizottság eddig 24 tömörülést vett nyilvántartásba.

A szociális Európa, a közös uniós minimálbér, minimálnyugdíj és minimális családi pótlék elérése az MSZP-Párbeszéd szövetség európai parlamenti kampányának egyik fontos pontja. Tóth Bertalan szocialista pártelnök, EP-listavezető hangsúlyozta: nem hisznek a nemzetállamok Európájában. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője azt mondta: a kormánynak elképzelése sincs az Európa előtt álló komoly kihívások megoldására.

Közös polgármesterjelölteket indít a fővárosban négy ellenzéki párt az őszi önkormányzati választáson. Az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum állapodott meg a közös indulásban - ezt az ellenzéki pártok képviselői közösen jelentették be a budapesti Városházánál. A Jobbik és az LMP, illetve a Puzsér Róbertet főpolgármesternek jelölő Sétáló Budapest kampányfőnöke bírálta a négypárti megállapodást.

A Jobbik a magyar családok, a magyar munkaerőpiac védelméért dolgozik az általa beterjesztett magyar kvóta törvényjavaslattal - jelentette ki a párt alelnöke. Stummer János elmondta: mindent megtesznek azért, hogy a külföldről, főként Ukrajnából és más keleti országokból érkező gazdasági bevándorlók ne tudják elvenni a magyarok munkáját.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint társadalmasítani kell az autizmust, a fogyatékosság ügyét. Fülöp Attila az autizmus világnapja alkalmából fontosnak nevezte, hogy egy iskola, egy civil vagy egyházi közösség a maga természetességével tudjon beszélni a fogyatékosságról. Az államtitkár kiemelte: a kormány a jövőben is, ahol csak lehet, szeretné megadni az érintetteknek az önálló élethez való segítséget.

Az illetékes kormánybiztos szerint jó ütemben haladnak a Modern városok program keretében megvalósuló fejlesztések. Gyopáros Alpár hangsúlyozta: csaknem 260 projekt indult el az országban, amelyek összértéke 3800 milliárd forint. A fejlesztések között autópályák, kórházak, kulturális intézmények, ipari parkok és turisztikai beruházások vannak.

Bezárja külföldi irodáit a nemzeti bank. A jegybank közleménye szerint júniustól itthonról látják el a feladatukat a külföldi irodák munkatársai. Az MNB 2014-ben nemzetközi mintára hozta létre külföldi irodahálózatát azzal a céllal, hogy hatékonyan képviseljék a magyar jegybankot a kijelölt relációkban.

Magyarország élen jár Európában a veszélyes termékek kiszűrésében. Tavaly a harmadik legtöbb jelzést küldte az unió riasztási rendszerébe. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a bejelentések több mint harmadára játékok, csaknem ötödére gyermekruhák miatt volt szükség.

Várhatóan Puskás Aréna lesz a novemberben elkészülő új nemzeti stadion neve. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy a stadionban kiállítás tiszteleg majd Puskás Ferenc előtt, amelyre a kormány összesen 3,9 milliárd forintos forrást biztosít.

A fővárosban megkezdődött a 3-as metró déli szakaszának felújítása. A tervek szerint a jövő év végéig tartó munkálatok idején Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között metrópótló buszok közlekednek, emellett több buszjárat segíti az eljutást a metróhoz Dél-Pestről.

Másfél évre kitiltották Ukrajnából a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét. Kelemen Hunor elmondta: a Záhony - Csap határátkelőn az ukrán határőrök indoklás nélkül visszafordították, román diplomata útlevelébe pedig bepecsételték, hogy 2020. október 13-ig nem léphet be az országba. A történtek miatt hétfőre berendelték a budapesti külügyminisztériumba az ukrán nagykövetet.

Romániában kokaincsomagokat sodort a partra a tenger. A hatóságok azt feltételezik, hogy a kilós csomagok annak a szállítmánynak a részei, amelynek egy részét a múlt héten a Duna-delta egy elhagyott térségében találták meg.

A Világbank igazgatótanácsa egyhangú döntéssel az amerikai elnök jelöltjét, David Malpass közgazdászt választotta elnökévé. A globalizmust elutasító közgazdász közölte: szívügyének tekinti majd a legszegényebb országok megsegítését, illetve szeretné elérni, hogy az olyan, fejlettebb országok, mint például Kína, ne férhessenek hozzá világbanki kölcsönökhöz.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018