eur:
393.53
usd:
368.23
bux:
66130.42
2024. április 24. szerda György

Orbán Viktor: rendbe kell hozni a falvakat - Hírösszefoglaló

A városokéval megegyező életkörülmények megteremtését nevezte a kormány egyik legfontosabb céljának a miniszterelnök. Szándéknyilatkozatot írt alá a Magyar Tudományos Akadémia további működéséről az innovációs miniszter és az MTA elnöke. Átfogó nőprogram indítását követelték ellenzéki és független országgyűlési képviselőnők a nemzetközi nőnapon

A falvakban a városokéval megegyező civilizációs közeg megteremtését nevezte a kormány egyik legfontosabb céljának a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában kiemelte, ehhez meg kell állítani a falusi népesség fogyását, és rendbe kell hozni a falvakat. A kormányfő a feladatok közé sorolta az utak felújítását és a közszolgáltatások biztosítását. Hozzátette: a falusi csok-hoz még egy részletszabály hiányzik, az esetleges visszaélési formák kiküszöbölése.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint Orbán Viktor dönti el, hogy a Fidesz melyik pártcsalád tagja legyen. Manfred Weber a pártcsalád vezetőségének varsói tanácskozásán úgy fogalmazott: az EPP közös elveken és értékeken alapul és mindenki maradhat, aki osztja ezeket az elveket, aki pedig nem, az távozhat, vagy ki kell zárni. Szokásos reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor arról beszélt, hogy az Európai Néppárt átalakítását szeretné elérni úgy, hogy abban a migrációt ellenző erőknek is legyen helye. Eddig az Európai Néppárt 13 tagszervezete kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését.

Csak a felszínnek tartja a Fidesz néppárti tagsága megőrzéséhez szabott három feltételt, a többi között a kormánykampány és a CEU ügyét Balog Zoltán. Az emberi erőforrások volt minisztere az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: a következő napokban eldől, van-e remény arra, hogy a Néppárt visszatérjen az eredeti alapelveihez, vagy jobb a Fidesznek, ha a pártcsaládon kívül van.

Egyben maradhat a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata, az MTA elnöke ugyanakkor tudomásul veszi a kormány szándékát, hogy azt 2020-tól az akadémia szervezetén kívül kívánja működtetni. Ez is szerepel abban a közös szándéknyilatkozatban, amelyet Lovász László elnök és Palkovics László innovációs miniszter írt alá. A létrejövő Irányító Testületbe a felek paritásos alapon küldenek képviselőket. Az innovációs tárca vezetője biztosítja a január 1. és május 31. közötti időszakra az MTA kutatóintézet-hálózat működését szolgáló forrásokat.

Benyújtotta a családvédelmi akciótervhez szükséges jogszabály-módosításokat a kormány az Országgyűlésnek. A módosítás érinti a személyi jövedelemadóról és a családok támogatásáról szóló törvényt. A hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme: a babaváró támogatás, a csok kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása lép hatályba július 1-jén.

A nők helyzetének javítását a családok és a gyermekvállalás támogatásával együtt tartja fontosnak a kormány - mondta a családügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a Fiatal Családosok Klubjának nőnapi konferenciáján kiemelte a Nők 40 programot, a gyed extrát, a jövő évtől induló nagyszülői gyedet, és a folyamatosan bővülő bölcsődei ellátást.

Átfogó nőprogram indítását követelték a nemzetközi nőnapon ellenzéki és független országgyűlési képviselőnők. A budapesti Olimpiai Parkban rendezett eseményen az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd a Jobbik képviselői, valamint független politikusnők vettek részt. A felszólalók egyenlő munkáért egyenlő bért, ingyenes női egészségügyi szűrőprogramok indítását, a hátrányos helyzetű nők és lányok számára szóló speciális oktatási program kidolgozását sürgették.

Nők ezrei tüntettek a világ számos országában a nemek közötti egyenlőségért és a nőkkel szembeni erőszak ellen a nemzetközi nőnap alkalmából. Több országban, így Kambodzsában és Azerbajdzsánban a hatóságok megakadályozták a tiltakozásokat. Németországban és Belgiumban is több tízezren tüntettek a női egyenjogúságért a nemzetközi nőnapon. Berlinben ol a nőnap az idén először hivatalos ünnepnap és munkaszüneti nap. Belgiumban a munkahelyi, illetve az otthoni munkabeszüntetésre is felszólították a nőket.

Már csaknem negyedmillió venezuelai adott be tavaly menedékkérelmet külföldön. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága azt közölte: ez kétszerese a 2017-es adatoknak. A világ legnagyobb ismert olajtartalékaival rendelkező Venezuelát 2014 óta gazdasági és belpolitikai válság sújtja, ami miatt milliók kényszerültek az ország elhagyására.

Lemondott a Fehér Ház kommunikációs vezetője. Bill Shine az amerikai elnök újraválasztási kampányának menedzsere lesz. Sajtóértesülések szerint Donald Trump az elmúlt hónapokban egyre többet panaszkodott a sajtóra és Bill Shine-t okolta a szerinte nem eléggé pozitív kommunikációért.

Sikeresen visszatért a Földre a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat űrhajója. A Crew Dragon hatnapos tesztrepülés után vált le a Nemzetközi Űrállomásról egyetlen utasával, a szenzorokkal felszerelt Ripley nevű bábuval, és az Atlanti-óceánban landolt. Az amerikai űrkutatási hivatal az idén először bízza magánvállalatra űrhajósai szállítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×