eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Újabb brexit-referendumról szavaz a brit Munkáspárt - Napinfo

A beregszászi magyar konzul kiutasítása esetén arányos válaszra számíthat Ukrajna - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Magyarország versenyképességét is meghatározza az innovációs képesség - jelentette ki a területért felelős helyettes államtitkár.

Ha Ukrajna konzult utasít ki, az nem maradhat azonnali arányos válasz nélkül magyar részről, ezt azonban remélhetőleg el lehet kerülni - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a jövő héten New Yorkban tárgyal ukrán kollégájával. Pavlo Klimkin azután beszélt a beregszászi magyar konzul esetleges kiutasításáról, hogy az ukrán állami hírügynökség nyilvánosságra hozott egy rejtett kamerás videofelvételt, amelyen egy magyar állampolgársági eskütétel látható a magyar külképviseleten.

Magyarország versenyképességét is alapvetően meghatározza az innovációs képesség - jelentette ki az innovációért felelős helyettes államtitkár. Szigeti Ádám elmondta: a Magyarországon befektető nemzetközi cégek a technológiájukat is magukkal hozzák. Hangsúlyozta: a munkaerőnek is lépést kell tartania a technológiai fejlődéssel, akárcsak az oktatásügynek és a kutatás-fejlesztésnek, aminek biztosítása állami feladat.

Válságosnak tartja az egyetemi kollégiumi férőhelyek helyzetét a Párbeszéd. Barabás Richárd, az ellenzéki párt szóvivője elmondta: jelenleg 44 ezer férőhely van az országban, miközben csak a nappali tagozatos hallgatók száma ennek a négyszerese. A Párbeszéd intézkedéscsomagot nyújt be a parlamentnek, amely tartalmazza 25 ezer új kollégiumi férőhely létrehozását, az albérletárak átmeneti rögzítését, illetve 3,5 millió forintos alapösztöndíj biztosítását minden hallgatónak öt éves egyetemi időtávra.

Több mint 1800 panasz érkezett az oktatási jogok biztosának hivatalához tavaly, az elmúlt évekhez hasonlóan az ügyek többsége a köznevelés területéről futott be. Aáry Tamás Lajos csaknem ezer állásfoglalást, illetve tájékoztatást fogalmazott meg. A biztos beszámolójában kiemelte, hogy a fizikai bántalmazásnál gyakrabban fordul elő a tanulók verbális bántalmazása, megszégyenítése, emberi méltóságuk megsértése.

A turizmusban is nagyon fontos lett a biztonság - jelentette ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke. Flesch Tamás, az M1-en kiemelte: a külföldiek a vendégéjszakák 70-75 százalékát Budapesten töltik, ezért fontos a Kisfaludy program, amelyben egyre több új, vidéki szálláshely létesülhet.

Nagy-Britanniában szavazni fog a Munkáspárt arról, hogy támogasson-e egy esetleges újabb referendumot a brit uniós tagságról. A legfrissebb felmérés szerint a legnagyobb brit ellenzéki erő tagjainak elsöprő többsége, 86 százaléka új népszavazást szeretne legalább a Brexit feltételrendszeréről. A brit uniós kilépésről döntő két éve tartott népszavazáson a Munkáspárt tagságának 60 százaléka a bennmaradásra voksolt.

Támogatja Németország két vezető pénzintézetének tervezett egyesülését a szövetségi kormány - értesült a Bloomberg. A hírügynökség szerint Berlin azt szeretné, ha a Deutsche Bank és a Commerzbank összeolvadásával létrejönne egy nemzeti nagybank, amely a gazdaság megbízható finanszírozója lenne. Az új pénzintézet még egy pénzügy válság idején is tudná hitelezni a cégeket.

Elmaradnak a jövő hétre tervezett amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, miután Kína lemondta a részvételt. A Wall Street Journal értesülése szerint Pekinget az bőszíthette fel, hogy az amerikai kormány hétfőtől újabb büntetővámot vezet be a kínai árucikkekre.

Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország rosszindulatú magatartása miatt nem hoztak eredményt a két állam kapcsolatainak javítását célzó amerikai erőfeszítések. Mike Pompeo azt mondta: Moszkva nem mutatott segítőkészséget Ukrajna és Szíria esetében sem. Hozzátette: az Egyesült Államok Oroszországot is felelősnek tartaná, ha a szíriai elnök vegyi fegyvert vetne be.

A náci és a szovjet megszállás korszakának tragédiáiról emlékezett meg Ferenc pápa Litvániában. A katolikus egyházfő a balti államokat érintő körútja második napján Kaunasban mintegy százezer ember előtt tartott szentmisét. A pápa kifejezte aggodalmát amiatt, hogy mostanában az antiszemitizmus újjászületése tapasztalható.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×