A Balaton Gasztrokalauz első kiadása még 170 helyet ajánlott az olvasók figyelmébe, az elmúlt években azonban már stabilan 300 fölötti ajánlás szerepel a kötetben, noha a bírálók ma már sokkal szigorúbbak - mondta el a kiadvány keddi budapesti sajtóbemutatóján a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke.
Lévai Anikó kiemelte, hogy a helyi termelők legjobbjai is bekerültek a gasztrokalauzba, amely valójában útikönyvként is használható. Mindezt segítik a kötetet illusztráló, magas minőségű fotók, a használatot segítő keresők és régiónként bontás - hívta fel a figyelmet.
Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője arról beszélt, hogy a zsebre dugható, strandtáskában is elférő, olvasmányos kötet elsősorban a balatoni élményt szeretné átadni.
Értékelése szerint a "zimmer feris világnak vége", mára kezd kikristályosodni egy semmi máshoz nem hasonlítható balatoni gasztronómia: maradtak ugyanis a tó körül a "retró" gasztróegységek, ám eközben számtalan új, akár a Michelin-kalauzban is szereplő hely nyílt. A fine diningtól a romkocsmáig, a cukrászatoktól a fagyizókig, a strandbisztróktól a hamburgerezőkig a Balatonnál - és a kötetben - már szinte minden megtalálható - mondta el Vinkó József.
A Balaton 2025 Gasztrokalauz szerdától kapható a Magyar Konyha nyári dupla számával együtt.