eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Nyitókép: Facebook

A 60 éves Illés együttes előtt tisztelegnek a Sportarénában

Januárban lesz a jubileumi koncert.

A hatvan éve alakult legendás Illés együttes előtt tisztelgő koncertet rendeznek 2025. január 11-én a Papp László Budapest Sportarénában kilenc mai népszerű zenekar részvételével.

"Akkor mindenki a futó angol slágereket játszotta, mi voltunk az elsők, akik 1965 őszén a Bosch-klubban előadtunk egy magyar nyelvű számot, ez volt az Óh, mondd. A szünetben kérdezgettük, milyen volt, de rá kellett ébrednünk arra, hogy a fiatalok észre sem vették, hogy magyarul énekeltem, az akkori technikai feltételek mellett ezt nem lehetett hallani" - mesélte Szörényi Levente, a zenekar frontembere a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Az eseményen az együttes másik tagja, a szövegeket jegyző Bródy János is jelen volt. Mint felidézte, korábban Illés Lajos zenekarvezető is fenntartással viszonyult a magyar nyelvű dalokhoz, mert azokkal a hatvanas évek közepén rizikós volt közönség elé lépni.

"1966 elején indultunk egy amatőr zenekaroknak kiírt tehetségkutatón, ahol a döntőben már négy Szörény-Bródy és négy Lennon-McCartney szerzeményt adtunk elő. Nyertünk egy rádiófelvételt, amelyen aztán rögzítettük is az Óh, mondd-ot, a Légy jó kicsit hozzám-ot, a Mindig veled-et és Az utcánt" - tette hozzá Bródy János.

Novák Péter, a koncert rendezője elmondta, hogy az Illés dalai az aurevoir., a Blahalouisiana, a Carson Coma, az Esti Kornél, a Honeybeast, az Irie Maffia, a Leander Kills, a Margaret Island és a Street Sixteen előadásában fognak elhangzani, és három fiatal színművész is közreműködik.

A koncert producere Rosta Mária, a Sportarénában egy nagy forgószínpadon fognak cserélődni a zenekarok, lehet majd táncolni és retrókocsma is lesz. A koncert látható lesz a Duna csatornán.

"Az Illés zenekar életműve része a kulturális valóságnak, dalaik önálló életre kelnek, mert korszakos pillanatban születtek, és a számok az akkori, majd további generációk életét is meghatározták. Ők használtak először népzenei motívumokat a zenéjükben, dalaik beemelték a műfajt a kortárs művészetek közé" - fogalmazott Novák Péter.

A fellépő zenekarok képviselői jelen voltak a sajtótájékoztatón. Dagadu Sena (Irie Maffia) elmesélte, hogy gyerekkorában Ghanában magyar édesanyja mutatott neki Illés-dalokat, Fekete Giorgio, a Carson Coma frontembere pedig, aki Olaszországban nőtt fel, azt mondta el, hogy egy turnébuszban hallott először Illést, és a zene rögtön elvarázsolta.

Az Illés 1965 januárjától játszott az ismert felállásban, abban az évben nyáron kezdték írni közösen az első magyar nyelvű számokat a nógrádverőcei KISZ-táborban, ahol négy hónapon át minden este játszott a zenekar.

A csapat őse 1957-ben alakult, klasszikus korszakát 1965-től 1973-ig élte Illés Lajossal (billentyűs hangszerek, zeneszerzés), Szörényi Leventével (ének, gitár, zeneszerzés), Bródy Jánossal (gitár, szövegek), Szörényi Szabolccsal (basszusgitár) és Pásztory Zoltánnal (dobok). Ekkor az Illés a Metro és az Omega mellett az ország legnépszerűbb zenekara volt. Az Illés 1981-ben újra fellépett, 1990-ben emlékezetes koncertet adott a Népstadionban, hat évvel később a Budapest Sportcsarnokban, 2001-ben - szintén a Népstadionban - a Metróval és az Omegával. Az utolsó fellépések 2005 augusztusában voltak, már Pásztory Zoltán halála után Csíkszeredában, valamint a Sziget fesztivál nulladik napján. Illés Lajos alapító 2007-ben hunyt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×