eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Ryan Gosling amerikai színész Ken dalát (Im Just Ken) énekli a Barbie című filmből a 96. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2024. március 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Caroline Brehman

Szöllőskei Gábor az Oscar-gáláról: ilyenek kellenek ahhoz, hogy a mozi életben maradjon

A filmes szakújságíró szerint tökéletessé vált a Barbenheimer-jelenség az Oppenheimer tarolásával és a Barbie "hoppon maradásával" az idei Oscar-gálán.

Ismét örülhettünk magyar sikernek is az Oscar-díj átadóünnepségén: Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszletberendezője is elnyerte az amerikai filmakadémia díját a legjobb produkciós tervezés kategóriában Shona Heath és James Price brit látványtervező társaként.

Szöllőskei Gábor filmes szakújságíró az InfoRádióban emlékeztetett: ugyanebben a kategóriában két éve a Dűne filmben végzett munkájáért kapott Oscart Sipos Zsuzsanna berendező.

A Szegény párák egyébként emellett még három további díjat, tehát összesen négy díjat nyert, és ezzel az est második legsikeresebb filmje lett - "mivel a produkciót Magyarországon forgatták, ez talán még több nagy hollywoodi forgatást vonzhat hazánkba", vélekedett a szakíró.

Ezek bár "bérmunkák",

már feltűnő, hogy a magyarországi szakemberek és stáb gyűjti a díjakat,

"Technikai díjak ezek, de éppoly fontosak, hiszen egy filmnek elengedhetetlen részei. Lehet, hogy ennek is köze van ahhoz, hogy egyre több hollywoodi produkció forog nálunk. Amíg régen nagy dolog volt, hogyha esetleg egy stáb idejött, még az Evita idején, vagy akár már a 2000-es években a Hellboy 2 idején, addig ma már azért tényleg szinte minden évben jó pár hollywoodi film forog itt" - mutatott rá Szöllőskei Gábor.

Azzal kapcsolatban, hogy a megelőző megmérettetések (Golden Globe, Bafta, Critics Choice Awards) alapján lehet sejteni, kik lesznek a befutók, a filmes szakújságíró elmondta: ez így van, de az nem volt egyértelmű, hogy például az Oppenheimer ekkorát fog tarolni, hét díjat kap. Nekik ítélték például még a legjobb fényképezésért, a legjobb vágásért és a legjobb zenéért járó elismerést is, ezt nem lehetett előre látni.

"Ezek mellett, illetve a legjobb film díja mellett Christopher Nolan végre megkapta a legjobb rendező díját - nagyon régóta vártunk arra, hogy ezt a zsenit kiemeljék, illetve egy ilyen elismerésben részesítsék. A legjobb férfi főszereplő, Cillian Murphy, és a legjobb férfi mellékszereplő, Robert Downey Jr. díjazása már nem volt akkora meglepetés, ők szinte minden korábbi díjat megkaptak, egyébként megérdemelten. A legjobb női mellékszereplő, Da'Vine Joy Randolph, a Téli szünet sztárja is mindent megnyert korábban. A női főszereplő kategória volt az, ahol nem volt biztos befutó, hiszen Lily Gladstone a Megfojtott virágokért és Emma Stone a Szegény párákért egyaránt esélyes volt. Utóbbi nyert, így

Emma Stone 35 éves korára már kétszeres Oscar-díjas színésznő, ráadásul mind a kettő főszerep is volt, úgyhogy még az is lehet, hogy majd behozza Meryl Streepet, akár Catherine Hepburne-t is, meglátjuk.

Meglepetések talán inkább a forgatókönyveknél voltak, ott ugyanis azért várta a szakma, hogy például a legjobb eredeti forgatókönyv az Egy zuhanás anatómiája című francia filmé legyen, vagy például a legjobb adaptált forgatókönyv is meglepetésre került az Amerikai irodalom című filmhez, itt is inkább az Oppenheimert várták. Talán az animációs filmnél is váratlan az, hogy nem a Pókember nyert, hanem Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gém című animéje, így már két Oscar-díja van Mijazakinak is" - sorolta Szöllőskei Gábor.

A fentiek miatt volt pár film, ami hoppon maradt, hiszen például csak egy díjat kapott (legjobb filmes betétdal) a Barbie. A szakújságíró szerint így vált tökéletessé a Barbenheimer-jelenség, ez a "rivalizálás" a két film között, ami mindkettőnek hasznára vált: a Barbie lett 2023 anyagilag legtöbbet hozó filmje, viszont az Oppenheimer megkapta a legjobb filmes Oscart és tarolt. Meglátása szerint ilyen filmes rivalizálások is ilyenek kellenek ahhoz, hogy a mozi életben maradjon akkor, amikor ennyiféle külső hatás próbálja ellehetetleníteni.

Nagy vesztes még a Maestro, amely a hét jelöléséből egyet sem tudott szobrocskára váltani, a legnagyobb vesztes pedig Martin Scorsese Megfojtott virágok című filmje, amely tíz jelöléséből egyben sem kapott díjat - jegyezte meg Szöllőskei Gábor, aki szerint egyébként az idei elismerések megérdemelt helyekre kerültek.

(A nyitóképen: Ryan Gosling amerikai színész Ken dalát - I'm Just Ken - énekli a Barbie című filmből a 96. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2024. március 10-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×