eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos beszédet mond a Balatonfüredi Borhetek rendezvénysorozat megnyitóján 2023. augusztus 4-én. Az augusztus 4-27. közötti Balatonfüredi Borheteken a Balatonfüred-Csopaki Borvidék huszonnégy borásza harminc fajtából csaknem háromszáz féle bort kínál a Tagore sétányon.
Nyitókép: MTI/Katona Tibor

Rókusfalvy Pál: a világpiacon csak innováció útján lehetnek sikeresek a magyar borok

A nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos szerint egyre nagyobb az igény csökkentett alkoholtartalmú termékekre, a magyar borászatok viszont még nem igazodtak ehhez a trendhez. Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy tíz éve várt a reprezentációsadó-mentességre, ami közvetlenül a termelőnél vehető igénybe.

Tízéves álom vált valóra azzal, hogy november 16-tól adómentes a reprezentációs célból adott bor – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. Rókusfalvy Pál kiemelte, hogy az adókedvezmény csak eredetvédett boroknál, közvetlenül a termelőnél vehető igénybe.

"Minden részlete fontos a rendeletnek. Nagyon sokat dolgoztunk rajta, hogy ne januártól vezessék be, mert a karácsony nagyon fontos az ajándékozás szempontjából. Egyébként a bor-marketingügynökség egy vásárlásösztönző kampánnyal próbálja segíteni majd ezt, hogy – és ez a céges vásárlásoknál fontos – a bor mint ajándék újra megjelenjen" – mutatott rá.

Sokszínű, sokrétű kulturális-szakrális erővel bíró terméknek nevezte a bort, amivel "minden alkalommal el lehet játszani".

Másrészt fontosnak nevezte, hogy az eredetvédett borokat érinti a szabályozás, ez a minőség szempontjából fontos.

"Miután a tendenciák a minőségi, mértékletes és mérsékelt alkoholfogyasztás felé próbálják terelni a fogyasztókat az alkoholizmus felől, ez a rendelet kapcsán is fókuszt kap. Továbbá: a termelőktől vásárolt termékekre vonatkozik, nem a különböző gasztroegységekre, áruházakra. Ez nem valakivel szemben volt fontos nekünk, hanem a borászok mellett" – nyomatékosította.

Bortermelőként maga is része ennek a "közösségnek", egy kisbirtok gazdája, ekként régóta álmodott erről a rendeletről, amely eltörli a 33 százalékos reprezentációs adót; a példa kedvéért egy 3000 forintos bor az adó miatt rögtön 4000 forint volt.

A rendelet hatása szerinte az lesz, hogy

a termelőt és a fogyasztót "összébb hozzák".

Elmondta még, hogy az elmúlt években iszonyatos méretű szőlőterületeket kivágtak Magyarországon, ezért nekik olyan példát kell állítaniuk a mezőgazdaságban, hogy újra megérje a szőlővel foglalkozni, a szőlőből pedig bor készüljön, amelyet aztán a kereskedő el tud adni.

Alkoholmentes bor?

Rókusfalvy Pál arról is szólt, hogy túltermelés van ma a globális borpiacokon, ezért csakis innováció útján lehetnek sikeresek a magyar borok.

"Az ágazat most tényleg nagyon nehéh helyzetben van. A Covid, a háború, az üveggyártás szempontjából megkerülhetetlen Ukrajna helyzete, az energiaár terhelte a borágazatot, ahogy a többit is. De a problémák fő kiútja az innováció. Kormánybiztosként együttműködöm az Agrárminisztériummal, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, az oktatással foglalkozó minisztériummal; a stratégia elkészült, ami a fő feladatom volt, és majd annak a végrehajtása a következő három évben, a legnagyobb kitörési pontja, hogy a tradícióra rá kell épülnie az innovációnak" – mondta a kormánybiztos.

Szerinte trend, hogy a fiatalok az alacsonyabb alkoholszázalékú termékek felé fordulnak, ezt a trendet még nem követte le a termelés.

"Ma a tömegtermést tekintve egy sokkal könnyebb, gyümölcsös világ felé mozdult el. Magyarországon ilyen gép még nincs;

több eljárás létezik alkoholcsökkentett borok előállítására, erről beszélnünk kell,

de nem lesz ez a prémiumpiac megoldása. Most leginkább a kutatóintézeteket járom az országban, nagyon fontos, hogy ezek foglalkozzanak a technológiával. A pályázatokkal is ebbe az irányba kell menni, a termelőket a kutatókkal össze kell kötnünk" – fejtegette, hozzátéve, Új-Zélandon már a termelők ismernek ehhez megfelelő technológiákat.

Ez biztosíthatja, hogy a globális felmelegedés által is okozott helyzetben legyen helye a magyar bornak az új világpiacon is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×