eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos beszél az Ötödik Pezsgőkonferencia és pezsgőünnepen az etyeki Rókusfalvy Birtokon 2023. augusztus 31-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Rókusfalvy Pál: új idők járnak, így az innováció lesz a középpontban

Az Európa csúcs borélményközpontjának tartott, évi 400 ezer vendéget fogadó bordeaux-i La Cité du Vin vezetője is eljön a pénteki, budapesti Borkonferenciára.

Sok más érdekes téma mellett a mesterséges intelligencia és a robottechnológia alkalmazásáról is szó lesz a XII. Borkonferencián, melyet pénteken Budapesten rendeznek. Az előadók között a neves hazai és külföldi borászok mellett ott lesz Európa leghíresebb borélményközpontjának (La Cité du Vin, Bordeaux) a vezetője, Florence Maffrand is. Az esemény fővédnöke Nagy István agrárminiszer. Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos Stratégiai lépések a magyar bormarketingben címmel tart előadást a konferencián.

A kormánybiztos azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatos innovációk kereszttüzében éljük a mindennapjainkat, amelyek hatással vannak az egész világra. Nem kivétel ez alól a borászat sem, amely megítélése szerint

keresi a helyét a nagy változások közepette, és „próbál megfelelni az új időknek”.

Kiemelte, hogy a bor és a borászat „elsősorban kultúrát jelent”, amelynek korszakoktól függetlenül mindig van romantikus, tradicionális történelmi vonala.

Rókusfalvy Pál szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy más területekhez, szektorokhoz hasonlóan a borpiacon is „hatalmas verseny, gazdasági csatározás” tapasztalható, ezért úgy véli, nagyon fontos, hogy a szakma képviselői mindig tisztában legyenek a lehetőségeikkel. A pénteki Borkonferencia szervezői ennek szellemében kutatták fel és gyűjtötték össze azokat a legfontosabb innovatív eszközöket, eljárásokat, amelyeket „érdemes szóba hozni” egy ilyen rendezvényen.

Az esemény pénteken reggel 9 órakor kezdődik, és egészen estig tartanak majd a programok – különböző érdekes előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel. A délelőtti program részeként Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár-és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a jelenkor borászati stratégiáiról osztja meg gondolatait, észrevételeit – középpontba helyezve a szemlélet- és generációváltást. Rókusfalvy Pál úgy véli, ez egy megkerülhetetlen kérdés, ugyanis

„az új generáció egészen más nyelven kommunikál és teljesen más üzenetekre fogékony”.

Ugyancsak délelőtt Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár a borászati aktualitásokról beszél majd részletesebben. Rá is érdemes lesz figyelni, ugyanis Rókusfalvy Pál elmondása szerint az ilyen rendezvényeken a kormány képviseletében fontos bejelentéseket is szoktak tenni pályázatokkal vagy innovációs lehetőségekkel kapcsolatban.

Robotika, az alkoholmentesített borok jövője, kóstolós masterclassok

A Geisenheimi Egyetemet több előadó is képviseli majd a konferencián: Szolnoki Gergely az alkoholmentesített borok világtrendjeit veszi sorra, míg Matthias Schmitt az alacsony alkoholtartalmú/alkoholmentes borok előállítási módjait, valamint az érzékszervi optimalizálással (masterclass) kapcsolatos kérdéseket járja körül.

Madaras Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének elnöke a termékfejlesztési lehetőségeket, módokat mutatja be, míg a mezőgazdasági robotikai megoldások úttörőjének számító Naïo Technologies alapító-társtulajdonosa, Gaëtan Séverac nemcsak a jelen technológiáiról, a szőlőben önállóan dolgozó robotokról, hanem a jövőben rejlő lehetőségekről is beszél majd.

A már említett Florence Maffrand Bordeaux-ból érkezik Budapestre, és bemutatja az általa vezetett La Cité du Vint, amely Európa vezető borélményközpontja. Rókusfalvy Pál szerint rengeteg izgalmat és újdonságot tartogat ez az előadás is,

évente 400 ezer látogatójuk van, valószínűleg sok-sok hasznos tanácsot, útmutatást tud adni az érdeklődőknek.

Valószínűleg jó néhányan kíváncsiak lesznek Szertics Gergelynek, a Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetőjének az előadására is, ő a mesterséges intelligencia borászatban és bormarketingben való térnyeréséről beszél majd a pénteki konferencián.

Interaktív vita is lesz

Délután Unger Zsolt a borpiac csomagolási trendjeibe avatja be a megjelenteket, Csetényi Csaba az értékesítéssel, a prémium fogyasztók elérésével kapcsolatban osztja meg gondolatait, Lőrincz György pedig Bikavér Masterclasst fog tartani, vagyis természetesen lesz lehetőség borkóstolásra is.

A Borkonferenciát kerekasztal-beszélgetés zárja majd, melynek témája a magyar bor alkoholmentesített jövője lesz. Az érdekesnek ígérkező eszmecserében Romsics László, a Csányi Pincészet vezérigazgatója, Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. tulajdonosa, Bányai Gábor, a borigo.hu főszerkesztője és Geri Ádám, a vince.hu felelős szerkesztője vesz részt.

„Izgalmas témák kerülnek terítékre. Egyértelműen erre tart a világ, ezért fontos, hogy mi is foglalkozzunk ezekkel a kérdésekkel” – összegzett Rókusfalvy Pál.

A pénteki eseményen hirdetik ki a Kárpát-medence ötven legjobb magyar borászának névsorát, azaz itt ismerhetjük meg a Borászok Borásza 2024-es jelöltjeit.

A XII. Borkonferencia részletes programjáról a rendezvény honlapján tájékozódhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×