eur:
388.92
usd:
363.32
bux:
68167.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Érdekli Michelangelo titkos kamrája? Most megnézheti!

November 15-én megnyitják a nagyközönség előtt azt a firenzei szenespincét, ahol Michelangelo Buonarotti, a nagy reneszánsz művész rejtőzködött egy feldühödött pápa elől - jelentette be a Medici-kápolnák Múzeuma.

Michelangelo "titkos kamrája", ahová a művész 1520-ban menekült, a toszkán város szívében álló Szent Lőrinc-bazilikában működő múzeumban található, falait Michelangelónak tulajdonított, emberi alakokat ábrázoló, szénnel rajzolt vázlatok borítják.

A kis - tíz méter hosszú, három méter széles és a boltozat tetejénél 2-2,5 méter magas - helyiséget 1955-ig széntárolásra használták, majd lezárták. Egy bútorokkal eltakart csapóajtó mögött rejtőzött feledésbe merülve, míg 1975-ben helyreállítási munkák során újból fel nem fedezték. A rajzok két réteg gipsz mögül bukkantak elő.

Paolo Dal Poggetto, a Medici-kápolnák Múzeuma akkori igazgatója a falakon talált rajzok közül többet Michelangelónak tulajdonított, mások viszont ezt vitatták - mondta el sajtóbejáráson Paola D'Agostino, a Medici-kápolnákat is gondozó Bargello Nemzeti Múzeum igazgatója. Dal Poggetto szerint a művész akkor menekült ide, amikor kiesett a második Medici-pápa, VII. Kelemen kegyeiből, miután a Medicieket megdöntő kérészéletű köztársaságot támogatta.

November 15-től négyfős csoportok látogathatják a helyiséget idegenvezetővel, legfeljebb 15 percre.

A kiállításra szóló jegy a múzeumi belépőn (10 euró) túl 20 euróba kerül.

A látogatók számát és a látogatás időtartamát azért korlátozzák, mert a LED-világítást újra és újra hosszabb időre le kell kapcsolni a falon látható művek védelme érdekében - közölte a múzeum.

A helyiséghez keskeny és kanyargós lépcsőn lehet eljutni. A kiállítást hetente legfeljebb százan nézhetik meg.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×