eur:
394.38
usd:
370.51
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Pixabay

Érdekli Michelangelo titkos kamrája? Most megnézheti!

November 15-én megnyitják a nagyközönség előtt azt a firenzei szenespincét, ahol Michelangelo Buonarotti, a nagy reneszánsz művész rejtőzködött egy feldühödött pápa elől - jelentette be a Medici-kápolnák Múzeuma.

Michelangelo "titkos kamrája", ahová a művész 1520-ban menekült, a toszkán város szívében álló Szent Lőrinc-bazilikában működő múzeumban található, falait Michelangelónak tulajdonított, emberi alakokat ábrázoló, szénnel rajzolt vázlatok borítják.

A kis - tíz méter hosszú, három méter széles és a boltozat tetejénél 2-2,5 méter magas - helyiséget 1955-ig széntárolásra használták, majd lezárták. Egy bútorokkal eltakart csapóajtó mögött rejtőzött feledésbe merülve, míg 1975-ben helyreállítási munkák során újból fel nem fedezték. A rajzok két réteg gipsz mögül bukkantak elő.

Paolo Dal Poggetto, a Medici-kápolnák Múzeuma akkori igazgatója a falakon talált rajzok közül többet Michelangelónak tulajdonított, mások viszont ezt vitatták - mondta el sajtóbejáráson Paola D'Agostino, a Medici-kápolnákat is gondozó Bargello Nemzeti Múzeum igazgatója. Dal Poggetto szerint a művész akkor menekült ide, amikor kiesett a második Medici-pápa, VII. Kelemen kegyeiből, miután a Medicieket megdöntő kérészéletű köztársaságot támogatta.

November 15-től négyfős csoportok látogathatják a helyiséget idegenvezetővel, legfeljebb 15 percre.

A kiállításra szóló jegy a múzeumi belépőn (10 euró) túl 20 euróba kerül.

A látogatók számát és a látogatás időtartamát azért korlátozzák, mert a LED-világítást újra és újra hosszabb időre le kell kapcsolni a falon látható művek védelme érdekében - közölte a múzeum.

A helyiséghez keskeny és kanyargós lépcsőn lehet eljutni. A kiállítást hetente legfeljebb százan nézhetik meg.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Az Egyesült Államok szankciókat tervez az izraeli hadsereg (IDF) egy egységével szemben, amelyet az emberi jogok megsértésével vádolnak. Ez lenne az első alkalom, hogy Washington szankcionálná az IDF egyik alakulatát – írja a The Guardian. Isaac Herzog izraeli elnök szerint az európai vezetők sürgősen fel kell, hogy ébredjenek és felismerjék az Irán által jelentett globális veszélyt, amely drónok ezreit szállítja Oroszországnak és nukleáris fegyverprogramját is folytatja, miközben Izrael a Gázai övezetben és Irán ellen is védekezik - számolt be a Politico. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×