eur:
389.24
usd:
363.84
bux:
68226.98
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Grammy-dj: kitiltották a mesterséges intelligenciát

A mesterséges intelligencia miatt új szabályokat is le kellett fektetnie a díjakat odaítélő akadémiának.

"Az olyan mű, amelynek szerzői közt nincs ember, semmilyen kategóriában nem ismerhető el" – szól a Grammy odaítéléséről szóló mesterséges intelligenciával foglalkozó protokoll.

A szabályt a Recording Academy kuratóriumának múlt havi ülését követően határozták meg, ahol megállapították, hogy a mesterséges intelligencia elemeit tartalmazó művek akkor ismerhetők el, ha emberi alkotó felelős a zene vagy a dalszöveg "jelentős" részéért – írja a Euronews.

A változtatásról azt követően számoltak be, hogy Paul McCartney bejelentette, a Beatles-nek új dala jelenik meg, melyben John Lennon hangját a mesterséges intelligencia segítségével szólaltatják meg.

McCartney ijesztőnek, de izgalmasnak nevezte a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, melyekkel kapcsolatosan úgy fogalmazott: meglátjuk, hova futnak ki.

Egyes kategóriákban változtatásokat is hoztak. Ahhoz, hogy valaki az év albuma kategóriában jelölést kapjon, legalább 20 százalékos arányban felelősnek kell lennie az album létrejöttéért. Ez eltér a 2021-ben hozott döntéstől, amely lehetővé tette, hogy bárki, aki az albumon dolgozott, jelölést kapjon.

Ezen felül a négy nagy kategóriában – a legjobb új előadó, valamint az év albuma, dala és lemeze – a jogosultak száma 10-ről 8 jelöltre csökken.

Támogathatóvá váltak a "zenei fókuszú és önálló zenei videók, amelyek együttesen vizuális albumot alkotnak, ha a videókat összefűzve nevezik be".

A legjobb dzsesszimprovizáció díját átnevezték legjobb dzsesszelőadásra, a legjobb helyi mexikói zenei album (beleértve a tejanót is) díját pedig legjobb música mexicana albumra (beleértve a tejanót is). Az utóbbi kategóriában a minősítéshez a dalszövegek 50 százalékát spanyolul kell énekelni, vagy a zenei tartalom többségének a mexikói zene valamely hagyományos stílusát kell tükröznie. Ezek a változások három új kategória bevezetését követik: ez a legjobb dancepop felvétel, a legjobb afrikai zenei előadás és a legjobb alternatív dzsesszalbum.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×