INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

kultúra

navracsics tibor

veszprém

európa kulturális fővárosa

Közönség a magyar Zagar AV Experience és a képzenei expedíciókat szerkesztő Let it Be! art agency előadásán az egykori Inotai Hőerőmű Művelődési Házában 2022. július 16-án. A Centrum Production audiovizuális eseménysorozatot szervez júliusban és augusztusban a hőerőműben és annak mozaikokkal díszített Művelődési Házában. A szervezők többek között fénykísérletekkel, elektronikus zenével és az ipari komplexumot bemutató sétával várják az érdeklődőket. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kulturális pályázatának egyik nyertese, az INOTA [re]opening idén nyáron két alkalommal is megnyitja a gyártelep kapuit a szélesebb közönség előtt az audiovizuális eseménysorozat részeként, melynek során fényművészek bevilágíthatják az ipari épületet.

Navracsics Tibor: az energiaárak is hatással vannak a veszprémi EKF-programokra

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A Magyar Kultúra Napjának előestéjén, 70 nap múlva kezdődik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat. Az eseményről és a kapcsolódó fejlesztésekről, az előkészületek és a beruházások állásáról beszélt a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

Az építkezések és a beruházások terén olyan készültségi állapotban vagyunk, hogy még a koronavírus- járvány okozta csúszások után is időben át tudjuk adni majd ezeket 2023-ban. Van olyan épület, ahol egy-két hónapos csúszás van, de a jövő évben mindegyik átadása belefér, és be tudnak kapcsolódni a programsorozatba – mondta Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

A programokkal készen vannak, így az elkövetkező időszakban részletesen is tudják ismertetni. Az ehhez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésről, kulturális programok szervezéséről egész napos konferenciát tartanak. Mint mondta, a két nagy konferenciablokkban először az innováció és a kultúra összefüggéseit vizsgálják – hiszen az innováció, a kreatív ipar fontos tartóoszlopa az Európa Kulturális Fővárosa koncepciónak. Térségfejlesztési lehetőségként fogják fel a Veszprém, a Bakony és a Balaton régióját, amelyre fel lehet építeni egy gazdasági modellt.

A másik blokkban már kifejezetten a Bakony és a Balaton térségének esélyeit vizsgálják, hogy ténylegesen kreatív ipari régióra válhasson. A budapesti szakmai közvélemény megcélzásával, a rendezvénysorozattal és a konferenciával az a céljuk, hogy ne csak a programokra hívják fel a figyelmet, hanem

a programok mögötti távlatosabb, gazdaságpolitikai, területfejlesztési regionális politikai elképzelésekre is.

Navracsics Tibor szerint Nyugat-Európában több nevezetes régióban vannak híres turisztikai kreatív ipari helyszínek, ahol a kultúra nemcsak szabadidő-eltöltési mód, hanem a gazdasági növekedés egyik motorja is lehet regionális szinten.

A jelenlegi rezsiárak emelkedése viszont hatással lehet a programsorozat lebonyolítására. "Senki sem tud még biztos adatokat és előrejelzéseket mondani, de a január 21-i megnyitó az Európa Kulturális Fővárosa hagyományaihoz híven

kisebb mértékben lesz zártterű és nagyobb mértékben szabadtéri"

– mondta.

Bár a programoknak lesz energiaár-vonzatuk az erősítés és a világítás révén, a mostani kalkulációik szerint ezt meg tudják tartani az eredeti tervek szerint.

"Most gondoljuk át, hogy a téli, kora tavaszi programoknál milyen módosítások szükségesek ahhoz, hogy meg tudjuk tartani, és a költségvetésünkbe és beleférjünk" – mondta Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

Nyitókép: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Navracsics Tibor: a Balaton térségének fejlesztését vizsgáljuk
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018