eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Esterházy Péter Kossuth-díjas író a 85. ünnepi könyvhét debreceni megnyitóján 2014. június 12-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Hamarosan szabadon lapozgathatjuk Esterházy Péter könyvtárának köteteit

Az író 12 ezres könyvtára a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllői úti székházának földszintjén lesz látogatható.

Pénteken ünnepélyesen felavatják az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat, amely a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllői úti székházának földszintjén lesz látogatható. A könyvgyűjteményben a kortárs irodalmi kötetek között német nyelvű kortárs irodalom, valamint emellett teológiai és filozófiai művek is szerepelnek. Több olyan munka is a hagyaték részét képezi, amely az Esterházy családdal foglalkozik. A részletekről Zászkaliczky Zsuzsannát, a könyvtár egyik kurátorát kérdeztük.

„Amikor Esterházy Péter elhunyt, a családnak az volt a szándéka, hogy a könyvtárát, amely egész életében körülvette, olyan közintézménynek, közgyűjteménynek ajándékozzák, amely vállalja a feldolgozáson túl az egyben tartást és a kutathatóságot egyaránt. Úgy tudjuk, hogy először a pannonhalmi bencéseket keresték meg, hiszen Várszegi Asztrik nyugalmazott főapáttal az író nagyon jó kapcsolatot ápolt, de elsősorban a hely szűke miatt nem tudták befogadni ezt a könyvtárat” – mondta a kurátor.

Zászkaliczky Zsuzsanna felidézte azt is, hogy az író özvegye, Esterházy Gitta találkozott Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspökkel, akinek felvetette, hogy az evangélikus gyűjteményt nem tudná-e befogadni.

„Akkor Tamás püspök egyeztetett a könyvtár vezetőjével, a gyűjtemény igazgatójával, megpróbáltuk felmérni azt, hogy mind munkaerőben, mind helyszínben, mind anyagi erőben hogyan tudunk ehhez a munkához hozzáállni. Szerencsére Prőhle Gergely országos felügyelő is támogatta az ötletet, és végül egyesült erővel döntöttük el, hogy az evangélikus országos gyűjtemény fogadja be Esterházy Péter hagyatékának könyvtári részét” – mondta Zászkaliczky Zsuzsanna.

Mint kiderült, a hagyaték

nagyjából 12 ezer kötetből áll,

könyvészeti ritkaságot nem tartalmaz, ez „az írónak az a könyvtárra, amit nap mint nap forgatott és olvasott”. Az irodalmi klasszikusoktól, például Mikszáth Kálmántól, Móricz Zsigmondtól vagy Balassi Bálinttól, a népi szövegek összegyűjtött köteteitől kezdve a kortárs írókig terjed a szépirodalmi skála, elsősorban magyar, de külföldi szerzők művei is megtalálhatók benne.

A kurátor hozzáfűzte: „A szépirodalmon túl természetesen van benne filozófia, vallás, vallástörténet, esszékötet, művészettörténet, matematika. Olyan kötetek, amelyek egy igazi értelmiségi könyvtárában megvannak.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×