eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Elképesztő bravúr az esztergomi bazilikafelújítás megoldásai között

Turistabarát megoldást választottak, nem a földről állványozzák "agyon" az ország legnagyobb katolikus templomát.

2019 óta tart az esztergomi bazilika felújítása, jelenleg a kupolát restaurálják, de nem kis feladat a hatalmas oltárkép és az orgona rendbehozatala sem, utóbbival 2025-re készülnek el - írja helyszíni riportjában a Magyar Nemzet.

A felújítást 1,6 milliárd forintból kezdték meg, de a költségvetés további 11 milliárd forintra nőtt. Megújul a főbejárat, még egy liftet kap az épület, megújult az oszlopcsarnok, a kövezet, valamint szobrok is. Új lesz két harangtorony is, a kupola és a tető nemkülönben.

A déli toronyban több termet is megnyitnak majd a turisták előtt, az északiban pedig üzemelési funkciók kapnak helyet.

A kupola "turistabarát" felújításáról, technológiai bravúrjáról részletesebben is beszélt a lapnak Török Csaba, a bazilika plébániai kormányzója.

"A problémát úgy hidalták át, hogy egy sajátos technikai megoldást alkalmaztak. Tavaly novemberben megépítettek lent, a földön egy négyzet alakú teherhordó acélvázat, amit felcsörlőztek a kupola párkányáig. Ott rögzítették négy ablaknyílásban, és az így létrejött plató fölé telepítették a belső állványt, így most 80 tonnányi acél és alumínium van a fejünk fölött, ahol nyár óta a stukkókat restaurálják."

A kupola utolsó, zárószintjét nem alulról, hanem az építmény szellőzőnyílásán át leeresztett újabb állványról restaurálják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×