eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Festőműhely a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában, a kulisszajárás keretében tartott bemutatón 2021. október 6-án. Több mint két és fél éves próbaüzem után, október 25-én hivatalosan is átadják az Eiffel Műhelyházat, az Opera európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba-, látogató- és képzési központját.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Bemutatták a hamarosan nyíló Eiffel Műhelyházat - galéria a kulisszák mögül

Több mint két és fél éves próbaüzem után, október 25-én hivatalosan is átadják a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát, amelyet szerdán kulisszajáráson mutatott be Ókovács Szilveszter főigazgató.

Az Opera európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba-, látogató- és képzési központja csaknem hétéves tervezést és kivitelezést követően, a koronavírus-járvány miatt több mint két és fél éves próbaüzem után nyílik meg.

Az október 25-i Újjászületésnap című gálakoncerten többek közt Beethoven István király nyitányával, Lukács András Örvény című koreográfiájával, Puccini Bohémélet című operájának II. felvonásával és Kodály Budavári Te Deumával veszik jelképesen is birtokukba az Eiffel Műhelyházat az Opera művészei. Az Eiffel Műhelyház az Opera kamaraszínházaként a kortárs operák, modern balettek, barokk művek, valamint műfaji határokat feszegető, kísérletező, fúziós és összművészeti előadások otthona kíván lenni - mondta el a sajtóbejáráson a főigazgató.

Az Eiffel-csarnok és két melléképülete fogadja be a próba, a gyártás és a raktározás területeit, így többek között a díszlet- és jelmezműhelyeket, próbatermeket, lemezfelvételre alkalmas stúdiót, pihenő oázist és látogatóközpontot. A Magyar Állami Operaház 137 éves története során nem állt a dalszínház rendelkezésére az Eiffel Műhelyházhoz hasonló, korszerű, a színház működését kiszolgáló háttérbázis.

Az Eiffel-csarnokban és két melléképületében létrejött többfunkciós központ immár egy helyszínen fogadja be a korábban az Operaházon belül és a környező utcákban elhelyezett 11 díszlet- és jelmezműhelyt, valamint a díszlet- és jelmezállományt.

A 400-600 fő befogadására képes, mozgatható nézőterű, állítható méretű zenekari árokkal és forgószínpaddal is felszerelt Bánffy Miklós terem, valamint a hasonló léptékű színpadtérrel rendelkező, 150-250 fő befogadására alkalmas Hevesi Sándor háziszínpad az operaházi és Erkel színházi nagyszínpadokkal csaknem azonos feltételeket biztosít a rendpróbák megtartásához.

A Borsa Miklós díszletállító csarnok révén olyan térrel is bővültek a dalszínház lehetőségei, ahol a műszaki kollégák a rendpróbáktól függetlenül tudják kipróbálni a díszletek össze- és szétszerelését. A jelmezvarrodák közelsége a rend- és jelmezpróbák összehangolását teszi könnyebbé.

A Fricsay Ferenc stúdió jelenleg a legnagyobb, szimfonikus zenekari és énekkari próbák együttes megtartására, valamint lemezfelvételre alkalmas stúdió Magyarországon. A két melléképület közül a Márk Tivadar jelmezcsarnokban 1800 folyóméternyi jelmez és kellék szakszerű elhelyezésére van lehetőség, ami csaknem fele az Opera teljes jelmezállományának, míg a Tolnay Pál szolgáltatóház a létesítményüzemeltetés, a gondnokság, a biztonságiak munkaterülete.

Lehetőség nyílt rekreációs funkciók létrehozására is, ilyen a csoportos öltözők és a varrodák feletti második szinten kialakított Ottrubay Melinda oázis, a sportolási célokat szolgáló Járay József pálya és a fitneszterem.

Az Eiffel Műhelyház képzési központként is több korosztálynak kíván oktatási lehetőséget kínálni. Ennek részeként az Opera vezetése Opera Campus néven készített előterjesztést a szomszédos Forgóvázcsarnok hasznosítására, ahol az Opera Gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek jöhetne létre művészeti oktatást biztosító bázisiskola. Ugyancsak a Forgóvázcsarnokban találna állandó raktárra az Opera díszletállománya konténeres elrendezésben. Az idei tanévtől az Opera díszletgyártó üzemei duális képzési helyszínként is működnek, így a szakmunkásképzős diákoknak lehetőségük nyílik szakmai gyakorlatukat itt tölteni.

Az Eiffel Műhelyház főépülete mögött található állomásépület az ugyancsak küszöbön álló felújítását követően, Radnai Miklós állomás néven lesz az Opera stúdiója, ami a V4 országok zeneakadémiát végzett diákjai számára nyújt majd posztgraduális képzést - ismertette a részleteket a főigazgató.

Az Eiffel Műhelyház az opera- és balettelőadások mellett októbertől hétvégenként több új kamarasorozatot is indít gyermekek és felnőttek számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×