eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Szarvasbőgés-hallgató túrától a denevérsétáig – hétvégi ajánlatok fotókkal

Izgalmas és változatos programokat kínálnak a nemzeti parkok és az állami erdőgazdaságok a nyár utolsó hétvégéjén is. Az érdeklődőket vízi- és biciklitúrák, tanösvényséták, szarvasbőgés-hallgató túrák, éjszakai csillaglesek és futóversenyek várják, bepillanthatnak a sokszínű madárvilág életébe és a Denevérek Éjszakája is sok érdekességet tartogat.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vízitúráján a Dráva vadregényes tájait, természeti értékeit és az ártéri madárvilágot fedezhetik fel a látogatók. A Béda-Karapancsán kenuval barangolhatják be a Duna hullámterének varázslatos mellékágát, majd a Fehér Gólya Múzeumban egy tárlatvezetés segítségével pillanthatnak be a madarak világába. A Kelet-Mecsekbe és a Villányi-hegységbe is indulnak biciklitúrák. Emellett a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen történelmi hagyományőrző programokkal, koncerttel és koszorúzással emlékeznek a mohácsi csata 495. évfordulójára.

A Denevérek Éjszakáján az Agárminisztréium több nemzeti parkja is izgalmas programok segítségével enged bepillantást a denevérek titokzatos világába augusztus 28-án. Felsőtárkányban előadással, terepi hálózással, hangdetektoros és hőkamerás megfigyeléssel, valamint kézműves foglalkozással hívja fel a figyelmet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a hazánkban előforduló 28 denevérfaj fontosságára. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság denevér-sétáján ismerkedhetnek meg a látogatók a titokzatos és kevésbé ismert állatok életmódjával, különleges képességeivel. Szintén szombaton a legendás vadak nyomába eredhetünk a Körösvölgyi Állatparkban, ahol egész napos programokkal: állatsimogatóval, nyomozó játékkal, látványetetésekkel és kézműves foglalkozásokkal várják a vendégeket az Állatkertek Éjszakáján – olvasható a tárca közleményében.

Agrárminisztérium Sajtóiroda
Agrárminisztérium Sajtóiroda

A nagy kócsag, a vörösgém, a szárcsa és a különféle récék megfigyelésére kínál különleges alkalmat az a kenutúra, amely a Fertő nyugati oldalán a nádasok, a csatornák és a nádasba záródott belső tavak élővilágát mutatja be. A nyár végével elcsendesülő, már az őszi vonuláshoz készülődő madarak életébe nyújtanak bepillantást a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság mártélyi programjai, amelyeken a holtág vizén evezve, vagy gyalogtúrákon madarászhatunk. A gólyák és a fecskék életébe kalauzol a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. A Jókai-kertben egy nyomozós játék segítségével szerezhetünk ismereteket a fehér gólyák szokásairól, a családokat kézműves foglalkozás is várja. Dinnyésen a madárgyűrűzéssel ismerkedhetnek meg a látogatók, és kis énekesmadarakat, köztük fecskéket engedhetnek szabadon.

Agrárminisztérium Sajtóiroda
Agrárminisztérium Sajtóiroda

Az Őrség egyedülálló természeti értékeit, élőhelyeit, állat- és növényvilágát mutatja be a Natura 2000 Látogatóközpont, az Őrségi Népi Műemlékegyüttes pedig műemlék házakkal, háziállatokkal, tanösvényekkel és játszópajtával várja az érdeklődőket, innen kényelmes sétával megközelíthető az európai bölények és az eurázsiai vadlovak legelője is. A Lápok Háza pedig egy interaktív kiállítás és egy tanösvény segítségével mutatja be a láprétek élővilágát. A Hortobágy-halastavi Kisvasút újra teljes pályán, a Kondás-tavi végállomásig közlekedik. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság ökoturiszikai létesítményei ezen a hétvégén még nyári nyitva tartás szerint várják vendégeiket. Látogatható a Hortobágyi Vadaspark, a Tiszakürti Arborétum és a Cégénydányádi Kölcsey-Kende Kastély kiállítása és a kastélypark is.

Agrárminisztérium Sajtóiroda
Agrárminisztérium Sajtóiroda

A SEFAG Zrt. „Őszköszöntő Futóverseny a Zselici Csillagparkban” rendezvényét szintén augusztus 28-án tartják a Zselicben, a Ropolyi pihenőhelynél. Az erdei útszakaszokon 3,8 és 21 km-es távokon indulhatnak az érdeklődők, utóbbit 3 fős váltóban is lehet teljesíteni.

Végezetül kiemelik:

a programok nagy része regisztrációhoz kötött, ezért minden esetben érdemes előzetesen tájékozódni

a nemzeti park igazgatóságok és az állami erdőgazdaságok honlapjain, közösségi felületein.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×