eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az első Magyar Mozgókép Fesztiválról tartott veszprémi sajtótájékoztatón 2021. május 27-én. A rendezvényen, amelynek Veszprém, Balatonalmádi és Balatonfüred ad otthont június 23. és 26. között, nyolcvannégy filmet mutatnak be.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Káel Csaba: minden idők legnagyobb állami stúdiófejlesztése kezdődik Fóton

A kormány 42 milliárd forintot szán a heteken belül induló építési munkálatokra, melyekkel a fóti filmstúdió gyártókapacitása csaknem ötszörösére bővül. Szinte külön stúdiókat kap a magyar filmgyártás.

A Nemzeti Filmintézet beruházásaként heteken belül megkezdődnek négy új műterem építési munkálatai Fóton. Ez minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése lesz. A fóti gyártóbázis kapacitását közel ötszörösére növeli a fejlesztés, amely valamivel több mint 40 milliárd forintba kerül – tudta meg az InfoRádió Káel Csaba filmügyi kormánybiztostól, a Nemzeti Filmintézet elnökétől.

A négy új filmstúdió összesen 10 ezer négyzetméter hasznos alapterületű – összesen 12 670 négyzetméter áll majd a stúdiók rendelkezésére, mert épülnek irodák, kiszolgáló létesítmények, éttermek, raktárak és olyan műhelyek, amelyek kiszolgálják a filmkészítést. Az egykori fóti Mafilm-telepen 50 éve a különböző forgatásokból és bérmunkákból folyamatosan épül egy díszletváros, de ugyanitt van Európa második legnagyobb medencéje, ahol vizes jeleneteket lehet forgatni.

"A stúdió úgy fog üzemelni, hogy nemcsak a bérmunkákat szolgálja ki, amiből bevételt várunk, hanem

két stúdió főleg a magyar produkciók kiszolgálására jön létre.

Az elmúlt másfél évben a Magyar Filmintézet azzal foglalkozott, hogy ezt a filmgyártás által kivívott pozíciót – vagyis hogy London után Európa második legjelentősebb filmgyártó bázisa –, ezt a versenyelőnyt hogyan tudjuk tovább fokozni. A stratégiai tervben az elsők között szerepelt, hogy fejleszteni kell a stúdiókapacitást, hiszen még többen jönnének, ha a több stúdiónk lenne. Ezt a kormány gazdaságvédelmi akcióterve keretében sikerült nyélbe ütni" – mondta Káel Csaba.

A kormánybiztos beszélt arról is, hogy az optimista verzió szerint 2022 végére készülhet el a beruházás, de a pandémia és más körülmények is közbeszólhatnak még.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×