eur:
394.49
usd:
370.32
bux:
65237.58
2024. április 23. kedd Béla

Elhunyt Vlagyimir Menysov

Koronavírus-fertőzés következtében 81 évesen elhunyt hétfőn Vlagyimir Menysov orosz színész, rendező, forgatókönyvíró és producer, a Moszkva nem hisz a könnyeknek (1980) című Oscar-díjas szovjet film rendezője.

A világhírű rendező halálát a Moszkvai Állami Filmművészeti Egyetemen (VGIK) dolgozó kollégái jelentették be, de azt később közleményben megerősítette a Moszfilm moszkvai filmstúdió is. Vlagyimir Hotinyenko filmrendező elmonda, hogy tudtak a betegségéről, de Menysov enyhe tünetekben szenvedett, ezért "szörnyű halála" váratlanul érte őket.

Menysov halála óriási veszteséget jelent az orosz filmnek és kultúrának - közölte Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester. A Kreml szóvivője szerint mély együttérzését fejezte ki a rendező halála miatt Vlagyimir Putyin elnök is.

Vlagyimir Menysov 1939. szeptember 17-én született Bakuban. A Moszkvai Művész Színházban (MHAT) végzett színész szakon, később rendezést is tanult a VGIK-en. A világhírt a Moszkva nem hisz a könnyeknek című, az 1950-es évek nagyvárosi életéről szóló, a maga idején szokatlanul igazmondó film hozta el neki, amely az amerikai filmakadémia díját a legjobb idegennyelvű film kategóriájában 1981-ben elnyerve egyike lett a három Oscar-díjas szovjet filmnek.

Menysov annak idején csak a hírekből értesült a rangos elismerésről, és a külföldi utazásokra vonatkozó szigorú szovjet korlátozások miatt a díjat sem vehette át személyesen Los Angelesben, helyette a szovjet nagykövetség kulturális attaséjának adták át az Oscar-szobrocskát. "A film a szovjet életmodell névjegykártyájaként járta be a világot, miközben szerzőjét nem tartották bizalomra érdemesnek" - mondta később keserűen a rendező.

A Szovjetunióban imádták a nézők Szerelem és galambok című 1984-es romantikus komédiáját is, amely napjainkban is az egyik leggyakrabban játszott filmje az orosz tévében. Menysov mintegy 100 filmben szerepelt, tucatnyit rendezett. Az utóbbi években a világ legrégebbi filmiskoláján, a moszkvai VGIK-en tanított rendezést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×