eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Roby Lakatos hegedűvirtuóz koncertet ad a 193. Anna-bál közönségének a balatonfüredi Anna Grand Hotel dísztermében 2018. július 22-én.
Nyitókép: Roby Lakatos hegedűvirtuóz koncertet ad az Anna-bál közönségének Balatonfüreden 2018. júliusában. MTI Fotó: Mónus Márton

Különleges zenei díjat kapott Svájcban Roby Lakatos hegedűművész

Különleges zenei díjat kapott Svájcban Roby Lakatos: a hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.

A díj egy aranyozott szereléssel készült ébenfa vonó, mely a nemzetközi elismertségű Finkel családi műhelyből, a svájci hegedűkészítés egyik leghíresebb iskolájából került ki.

Roby Lakatos az MTI-nek vasárnap elmondta: "csodálatos vonó ez, nagyon örülök, hogy megkaphattam ezt a fantasztikus hangszert, melyet Markus Fischer híres vonókészítő készített".

A koronavírus-járvány miatt Svájcban márciusban bevezetett korlátozások enyhítése óta a július 3. és 11. közötti Meiringeni Zenei Fesztivál az első zenei esemény, nyitóeseménye pedig az első koncert volt, melyet megtartottak az országban. Roby Lakatos nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy zenekarával elsőként léphetett fel a koncerten, melyen Simonetta Sommaruga, Svájc elnöke és Nagy István svájci magyar nagykövet is részt vett.

A zenész számára Svájc nagyon fontos ország, hiszen sokat játszik ott és svájci menedzserirodával is rendelkezik Luzernben.

Az Arany Vonó díjat 2000 óta évente adja át a brienzi hegedűkészítő iskola alapítványa egy-egy kiemelkedő művésznek a vonós hangszerek területén. A különleges vonót eddig többek között olyan művészek kapták meg, mint Isabelle Faust, Füri Tamás, Natalia Gutmann, Leonidas Kavakos és Patricia Kopacsinszkaja.

Roby Lakatost virtuóz játéka, a zenei stílusok közötti váltás fenomenális képessége és a játék iránti szenvedélye miatt tartotta az elismerésre érdemesnek indoklása szerint az alapítvány.

"Kiemelkedő zenei jelenség, nemcsak virtuozitása miatt, hanem mert zenészként zseniális vonásokkal rendelkezik és úgy kapcsolja össze a zenei stílusokat, ahogy senki más" - közölte az alapítvány.

Roby Lakatos és zenekara fellépésein a klasszikus zenét, a dzsesszt és a magyar cigányzenét ötvözi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×