eur:
393.13
usd:
367.72
bux:
66074.04
2024. április 24. szerda György
Érdeklődő a Fortepan digitális fotóarchívum anyagából nyíló kiállítás sajtóbejárásán a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) 2019. április 15-én. A mintegy 350 fotót felvonultató, Minden múlt a múltam című tárlat április 17-től augusztus 25-ig látogatható.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Fortepan-alapítók: sokak fényképeit egyszerűen nem szabad eladni

A kilenc éve 5 ezer képpel indított archívumban idén őszre már 120 ezer fotó volt fellelhető, a Fortepan gazdái évente 15 ezer alkotással gyarapítják az állományt azzal az elgondolással, hogy az akár egész gondolatiságot vagy életművet felvonultató emlékek el ne vesszenek. A jövő kérdése, megmarad-e az 1990-es korszakhatár.

Tamási Miklós, a Fortepan archívum alapítója és Virágvölgyi István kurátor volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége idén szeptember 26-án.

"Már azáltal, hogy hozzáférhetővé válik az a vizuális kultúra és múlt, ami mindannyiunké és közös, abszolút építő hatású, legalábbis én azt gondolom, nagyon kevesen vitatkozhatnak ezzel, és ezt nagy mértékben köszönhetjük a Fortepan népszerűségének" - Virágvölgyi István.

Szerinte kérdés, hogy mi lesz a kezdeményezés jövője, ki kell-e tolni az 1990-es korszakhatárt, ha igen, nyitni kell-e a digitális állományra.

"Az is egy kérdés, hogy mi az értékmérő: értéket tulajdonítani egy képnek úgy lehet, ha van piac hozzá, akár műtárgypiac vagy sajtón keresztüli jogdíj.

Csomó olyan alkotó is van, akinek az esetében nagyon kérdéses, hogy el lehet-e adni a képét, és nem az lenne-e a sorsa, hogy valakinek a fiókja hátuljában eltűnik,

majd valakinek egyszer csak eszébe jut, hogy van egy ilyen. Komplett életművek juthatnak ilyen sorsra, és hát nyilván jobb megoldás, hogy a jogdíjbevétel és a műtárgypiac elmarad, cserébe fennmarad egy név, egy életmű vagy egy gondolatiság, amely nagyon komoly értéket képvisel" - vélekedett Virágvölgyi István.

A Fortepan 9 éve indult 5 ezer fényképpel, idén szeptemberben már 120 ezres az állomány. Mint Tamási Miklós elmondta, évente 15 ezer kép körül publikálnak.

A teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×