INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

gramofon

lemez

országos széchényi könyvtár

Régi karácsonyi gramofonfelvételek a Széchényi könyvtár blogján

Régi karácsonyi gramofonfelvételek a Széchényi könyvtár blogján

Infostart / MTI

1940-es felvételek hallhatók.

Karácsonyi dalok gramofonfelvételei hallgathatók az Országos Széchényi Könyvtár blogján az ünnep alkalmából - mondta Mikusi Balázs, az OSZK zenetárának vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A nemzeti könyvtár régi gramofonlemez-gyűjteményét a rádió épületében tárolták, de 1956-ban megsemmisült, ezután csaknem fél évszázadon át alig foglalkozott ezek gyűjtésével az OSZK. A 2000-es években azonban a nemzeti könyvtárnak adományoztak egy jelentős magángyűjteményt, melyet két további követett. Ezek alapozták meg az új, immár több tízezres gyűjteményt - mondta az osztályvezető.

Edison találmánya, a fonográf az 1870-es végétől terjedt el, a gramofon pedig a következő évtizedben. Ez a technikai forradalom tette lehetővé, hogy az emberek az otthonukban is rendszeresen hallgathassanak zenét. Gramofonlemezek alapján kaphatunk képet egy kor zenei közízléséről, tömegkultúrájáról. Az első magyar hanglemezgyár 1908-ban jött létre, az OSZK honlapján meghallgatható karácsonyi lemez 1940 körül készült - mondta a szakember.

Ezek a felvételek néha meglepően jó állapotúak, jól hallgathatóak, minőségük elsősorban attól függ, hogy hányszor játszották le - jegyezte meg Mikusi Balázs.

A Magyar karácsony című csaknem 80 éves lemez, rajta többek között az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj és a Mennyből az angyal című dalok meghallgatható a

a https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2019/12/16/a_honap_mutargya_a_nemzeti_konyvtar_gramofonlemez-gyujtemenye linken.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018