eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Régi karácsonyi gramofonfelvételek a Széchényi könyvtár blogján

1940-es felvételek hallhatók.

Karácsonyi dalok gramofonfelvételei hallgathatók az Országos Széchényi Könyvtár blogján az ünnep alkalmából - mondta Mikusi Balázs, az OSZK zenetárának vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A nemzeti könyvtár régi gramofonlemez-gyűjteményét a rádió épületében tárolták, de 1956-ban megsemmisült, ezután csaknem fél évszázadon át alig foglalkozott ezek gyűjtésével az OSZK. A 2000-es években azonban a nemzeti könyvtárnak adományoztak egy jelentős magángyűjteményt, melyet két további követett. Ezek alapozták meg az új, immár több tízezres gyűjteményt - mondta az osztályvezető.

Edison találmánya, a fonográf az 1870-es végétől terjedt el, a gramofon pedig a következő évtizedben. Ez a technikai forradalom tette lehetővé, hogy az emberek az otthonukban is rendszeresen hallgathassanak zenét. Gramofonlemezek alapján kaphatunk képet egy kor zenei közízléséről, tömegkultúrájáról. Az első magyar hanglemezgyár 1908-ban jött létre, az OSZK honlapján meghallgatható karácsonyi lemez 1940 körül készült - mondta a szakember.

Ezek a felvételek néha meglepően jó állapotúak, jól hallgathatóak, minőségük elsősorban attól függ, hogy hányszor játszották le - jegyezte meg Mikusi Balázs.

A Magyar karácsony című csaknem 80 éves lemez, rajta többek között az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj és a Mennyből az angyal című dalok meghallgatható a

a https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2019/12/16/a_honap_mutargya_a_nemzeti_konyvtar_gramofonlemez-gyujtemenye linken.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×