eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: pixabay

A reformáció emléknapja a felesleges dolgok félrerakásáról szól

Október 31. a reformáció emléknapja, ez alkalomból délután megemlékezést tartanak a Reformáció parkban. Bogárdi Szabó István református püspök az InfoRádióban ennek kapcsán korábban azt mondta: októberben és az emléknapon a megújító igyekezetet ünneplik.

Csütörtök délután öt órakor tartják a reformációs megemlékezést a budapesti Reformáció parkban – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, Fischl Vilmos. A programról szólva elmondta, a metodisták elöljárója beszél majd és a pünkösdi egyház vezetője - az ökumenikus tanács alelnöke - is felszólal, valamint imádságot is mond.

"Ezt a napot szoktuk mondani a reformáció kiindulónapjának, nyilvánvalóan mi, teológusok tudjuk azt, hogy

volt már egy előreformáció,

tehát a folyamat hamarabb elkezdődött, mégis október 31., ez a szimbolikus nap lett a meghatározó, ezen szoktunk emlékezni" - mondta Fischl Vilmos.

A reformációra emlékezve a visszatalálást ünneplik a protestánsok, vagyis azt, hogy a XVI. század kezdetén lehetőség nyílott rámutatni a kereszténység lényegére – erről a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Bogárdi Szabó István beszélt korábban Aréna című műsorunkban.

"Azt találták ugyanis a XVI. századiak, vagyis a kor legjava, ahogy a történészek megjegyzik, hogy annyi minden rárakódott a keresztyénségre, az egyház életére, a vallásos magatartás annyi elemmel egészült ki, annyi mindent púpoztak a szekérre, hogy már elindulni sem tudott" - fogalmazott Bogárdi Szabó István. "Valami ilyesmi volt a reformáció is, hogy

a lényegtelennek ítélt vagy a kevésbé fontos dolgokat tegyük félre; nem vetjük meg őket, de tegyük félre, mert nem fontosak, nem döntőek, koncentráljunk a lényegre,

és ezt a mozzanatot ünnepeljük mindig" - fogalmazott Bogárdi Szabó István püspök.

Az emlékhónap végén, vasárnap kezdődött el a Teremtés Hete, amelyben a természetvédelmi összefogás fontosságára hívják fel a figyelmet a magyarországi egyházközösségek.

A Bogárdi Szabó Istvánnal készített teljes Aréna-beszélgetést alább teljes egészében megtekintheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×