INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

cirkusz

bigtoplabel

magyar nemzeti cirkusz

Rangos nemzetközi díjat kapott egy magyar cirkusz

InfoRádió / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Második alkalommal adták át a cirkuszművészek kiemelkedő teljesítményét elismerő BigTopLabel-díjakat az Európai Parlamentben. Idén három újabb cirkusz nyerte el az európai minősítést, most először egy magyar társulat is: az ifj. Richter József vezette Magyar Nemzeti Cirkusz.

Három társulat, az ifj. Richter József vezette 25 éves Magyar Nemzeti Cirkusz, a finnországi Sirkus Finlandia és a svájci Zirkus Knie vehette át szerdán Brüsszelben a cirkuszi társulatok magas minőségét elismerő európai tanúsítványt, a BigTopLabelt.

A második alkalommal odaítélt tanúsítványokat az Európai Parlamentben (EP) tartott rendezvényen Stéphanie monacói hercegnő, a cirkuszi világszövetség tiszteletbeli elnöke, Heidi Hautala finn zöldpárti EP-képviselő, az EP egyik alelnöke és Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője adta át.

A cirkuszi társulatok minőségét elismerő európai tanúsítvány létrehozását kezdeményező Ujhelyi István az eseményen hangsúlyozta, hogy hatékonyabban kell támogatni és erősíteni a társadalmi integrációt javító cirkuszokat, valamint a cirkuszpedagógia jelenlétét a közoktatásban.

"A cirkusz az európai kultúra és az európai gazdaság szerves része, ezért azt megfelelő figyelem és elismerés illeti meg" - fogalmazott.

Beszédében kezdeményezte, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság által támogatott elismeréssel rendelkező társulatok közös munkacsoportot hozzanak létre, amely a többi cirkusz fejlődését, minőségi felzárkózását segíti, és amely hatékonyabban tud fellépni például a cirkuszpedagógia európai terjesztésében.

Ifj. Richter József elmondta, hogy nehéz megfelelni a szakmai szervezetek és független szakértők szigorú feltételeinek, az elismerés azonban példát mutat és ösztönzően hathat a többi magyar társulat számára is a minőségi fejlődésre. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül nem csak a Magyar Nemzeti Cirkusz büszkélkedhet az elismeréssel.

A BigTopLabel cirkuszszakmai elismerés és program célja, hogy világosan megmutassa a különbséget a jó és rossz minőségű cirkuszok között, biztosítsa, hogy a társulatok mindenben megfeleljenek a legszigorúbb jogi és társadalmi elvárásoknak, például az állattartás területén. A szakmai szervezetek által javasolt cirkuszok részletes ellenőrzésen esnek át, szubjektív és objektív feltételeknek egyaránt meg kell felelniük, a működésükről és minőségükről szóló vizsgálati anyagot pedig egy független szakemberekből álló testület hagyja jóvá.

Az első évben, 2018-ban a francia Cirque Arlette Gruss, a brit Blackpool Tower Circus és a német Circus Krone érdemelte ki az elismerést.

Kapcsolódó hang

Rangos nemzetközi elismerés egy magyar cirkusznak
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018