eur:
390.61
usd:
368.75
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Nyitókép: Pixabay.com

Porig alázva érzik magukat a hazai szinkronszínészek

Harminc évvel ezelőtti árakon dolgoznak, sokszor szerződés nélkül, minőségbiztosítási rendszer pedig nincs. A Bosszúállók magyar hangjai most együtt álltak fel.

Elsősorban anyagi megbecsültségi problémáik vannak a magyar szinkronszínészeknek, ennek pedig most hangot is adnak. A Bosszúállók című sorozat magyar szinkronhangjai által fogalmazott, a Színházi Dolgozók Szakszervezete égisze alatt futó közleményben a szinkron állami védelmét és a szinkronizálás hivatalos szakmai elismerését kérik az érintettek, a legrövidebb időn belül tárgyalásokat kezdeményeznek a jogalkotókkal és a szinkronstúdiókkal – tették hozzá.

A fő tiltakozók között van a legismertebb színészek közül

Csőre Gábor, Miller Zoltán, Nagy Ervin és Stohl András is, a kiáltványban pedig azt hangoztatják, hogy "a magyar nyelven szinkronizált filmek és médiatartalmak összekapcsolják a magyarokat az egész világon, erősítik a nemzeti egységet és a kulturális összetartozást".

A Bosszúállók szinkronhangjai azt szeretnék, hogy a tartalmak eredeti és magyar nyelven is legyenek elérhetők, és a közönség válasszon. A törvényhozóktól pedig egy olyan "médiatörvényt" kérnek, ami garantálja a hozzáférést.

A HVG.hu által is idézett közleményben rámutatnak, a szinkronizálással összefüggő tevékenységeket végzőknek nincs szakmai besorolásuk, ezért nincs minőségbiztosítási rendszer sem - ezért dolgoztathatják őket

"30 évvel ezelőtti árakon" -,

az e mentén kialakult "kizsákmányoló, a gazdasági erőviszonyokkal visszaélő, a partnerséget és sok esetben a törvényes jogi kereteket nélkülöző üzleti gyakorlat ellen" pedig erőteljesen fel kívánnak lépni, tiszta, szerződéses feltételeket szeretnének.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Borongós volt a hangulat hétfőn a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon részben a nehézségeket jelző német Ifo-index miatt, amire az euró tovább süllyedt, majd délután az EKB-elnök szavaira újabb ütést kapott az euró és féléves mélypontra bukott a dollárral szemben. Idehaza a forint folytatta a vesszőfutását, amelyet a költségvetési deficit megemelése és az EU-pénzek folyósítása körüli piaci aggodalmak táplálnak, és az euró napközben háromszor is 392-ig ugrott, majd rendre visszapattant. A dollár lendülete miatt vele szemben féléves mélypontra bukott a forint 370-es árfolyamszint mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×