INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

makk károly

emlékmű

filmművészet

Makk Károly felavatott emlékműve a Nemzet Művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész budapesti, Hankóczy Jenő utcai egykori lakásának kertjében 2019. április 30-án, a magyar film napján.

Makk Károly-emlékművet avattak Budapesten

Infostart / MTI

A Jovánovics György szobrászművész tervezte, fehér mészkő oszlop a filmrendező egykori budai otthonának kertjében áll.

Emlékművet avatott Makk Károly tiszteletére kedden, a magyar film napján Makk Károlyné és a Magyar Filmakadémia a filmrendező Hankóczy Jenő utcai egykori lakásának kertjében. Ötven évig élt itt, 2017-ben bekövetkezett haláláig. Az épületnek a kertjében örökítették meg Makk Károly munkásságát, ahol a Szerelem, a Macskajáték, az Egymásra nézve és még sok más filmjének írására, forgatására, létrehozására készült.

A Jovánovics György tervezte egyszerű, fehér mészkőből készült rombusz alakú oszlopra Makk Károly minden filmjének címe kőbe van vésve az utókor számára.

Az emlékmű avatásán részt vett többek között Novák Emil és Andor Tamás operatőrök, Koltai Lajos és Sólyom László filmrendezők, valamint Makk Károly számos barátja, pályatársa és tisztelője.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a helyszínen felidézte, hogy Makk Károly Szerelem című filmjét 2016-ban beválasztották a cannes-i filmfesztivál Cannes Classics szekciójába, az idős rendezőt ekkor ismét, utoljára ünnepelhette a nemzetközi közönség.

"Az a különlegessége, hogy nagyon sok műfajban megmérette magát, mindegyik filmje kicsit más, ami csodálatos művészre vall"

- méltatta Makk Károlyt a Filmalap vezetője.

Havas Ágnes elmondása szerint a rendező még 91 évesen is új filmtervvel pályázott a Filmalaphoz, és ekkor is rendkívül könnyű volt együttműködni vele, betegsége azonban már megakadályozta ennek a filmnek a leforgatásában.

Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója emlékeztetett arra, hogy Makk Károly filmjeit - csakúgy mint a többi alkotást - nagy gonddal őrzik és gondozzák. A rendező alkotásainak felújítása a Filmarchívum 2019-es restaurálási tervének része, ezekkel a filmekkel tehát a magyar és a nemzetközi közönség rövidesen ismét teljes szépségükben találkozhat.

Ferencz Győző, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) elnöke arról az időszakról szólt, amikor 2011-ben Dobszay László, tiltakozásul a Magyar Művészeti Akadémia Alaptörvénybe emelése miatt, lemondott a SZIMA vezetéséről.

Ekkor a direkt közéleti szerepvállalástól mindig ódzkodó, már idős korú Makk Károly vállalta el a művészeti akadémia elnökségét, és ebben a feszült helyzetben is a rá jellemző kedvességgel tudta irányítani a szervezetet.

Szász János filmrendező Makk Károlyra emlékezve hangsúlyozta: "egy nagy mesterrel vagyunk szegényebbek egy olyan világban, amiben nincsenek már nagy mesterek".

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018