eur:
395.93
usd:
366.9
bux:
65646.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Meghalt György István rendező

A Balázs Béla-díjas filmrendező 94 évet élt, a művészt a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti.

György István pályafutása során 204 rövidfilmet, illetve hosszú ismeretterjesztő és dokumentumfilmet, 4 rövid játékfilmet és 3 játékfilmet készített. Filmjei közül 36 részesült külföldi és magyarországi fesztiválokon elismerésben. György István 1953-ban diplomázott filmrendezőként a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Több novellát is írt, amelyeket elsősorban a rádióban olvastak fel. Andrej Rubljov ikonfestőről 1972-ben könyvet írt, ami a Képzőművészeti Kiadó gondozásában magyar, lengyel, és francia nyelven jelent meg.

Vezetésével - Gerhardt Pál és Markos Miklós rendezővel - 1958-ban hozták létre a Balázs Béla Filmstúdiót.

1960-ban szervezte meg az első hazai filmfesztivált, a rövidfilmek seregszemléjét, amely Miskolc városnak három évtizedig az egyik legfontosabb rendezvénye volt. Ezét megkapta a Miskolc Díszpolgára címet.

1970-től 1979-ig a Népszerű-tudományos Filmstúdió vezetője volt. 1985 és 1989 között az AICS, a Nemzetközi Tudományos Filmszövetség elnökségének tagja, majd az ismeretterjesztő filmes szekciójának vezetője volt. 2000-től kilenc évig vezette az Uránia Filmműhelyét, majd 2009-től megszűnéséig az ArtMentor Alapítvány alapító tagjaként és vezetőjeként tevékenykedett.

1968-ban Balázs Béla-díjat, 1969-ben SZOT-díjat kapott. Sokirányú tevékenységét 1975-ben Érdemes Művész címmel, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrendjével ismerték el. A 37. Filmszemlén életműdíjban részesült 2006-ban.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×