INFORÁDIÓ 
2019. május 21. kedd
Konstantin

nobel-díj

irodalmi nobel-díj

svéd akadémia

Új fejlemények a Nobel-díj ügyében

Új fejlemények a Nobel-díj ügyében

Infostart / MTI

Megerősítette a Nobel Alapítvány, hogy idén nem marad el az irodalmi Nobel-díj odaítélése, az ideivel egy időben ősszel megnevezik a múlt évi díjazottat is, és a zsűri feladatát továbbra is a Svéd Akadémia látja el.

A svéd nyelv ápolására 1786-ban alapított akadémia tavaly májusban jelentette be, hogy a testületet megtépázó szexuális zaklatási, összeférhetetlenségi és kiszivárogtatási botrányok nyomán, a munka megbénulása miatt nem neveznek meg irodalmi Nobel-díjast a 2018-as évre.

A világ legrangosabb irodalmi díját megalapító Alfred Nobel svéd gyáriparosnak, a dinamit feltalálójának hagyatékát kezelő Nobel Alapítvány tavaly figyelmeztette a megtépázott tekintélyű és szétzilálódott Svéd Akadémiát, hogy megvonja tőle az irodalmi Nobel-díj odaítélésének jogát, ha nem rendezi sorait.

A Nobel Alapítvány kedden, az igazgatótanács ülése után közleményben jelentette be, hogy az akadémia "eddigi és tervezett lépései jó lehetőséget kínálnak arra, hogy helyreálljon a testületbe mint díjodaítélő intézménybe vetett bizalom".

A közlemény szerint jelentős változások történtek az akadémia működésében, lehetővé tették például a tagságról való lemondást, új tagokat választottak meg, és "a testületnek már nincs olyan tagja, aki ellen összeférhetetlenségi vagy bűnügyi vizsgálat folyna". A tagság korábban egy életre szólt, az új alapszabály lehetővé teszi a formális kilépést.

A bizalom teljes helyreállításához még idő kell, de ehhez jók az előfeltételek

- állapította meg az alapítvány, amely ugyanakkor elismerte, hogy még további változtatások valószínűek az akadémiánál, főleg a pénzügyek kezelését illetően, de fontolóra lehetne venni a tagság határidőhöz kötését is.

"A Svéd Akadémia immár nyugodt körülmények között dolgozhat az irodalmi Nobel-díjon" - kommentálta az alapítvány közleményét Anders Olssen, az akadémia szóvivője. Hozzátette, hogy a tavalyi és az idei díjazott nevét valószínűleg egyszerre jelentik be.

A Svéd Akadémia Nobel-zsűrijének tagsága jelentős részben kicserélődött tavaly óta, távozott a testületből többek között Sara Danius irodalomtudós és -esztéta, aki 2015-től első nőként látta el az állandó titkár (vezető) tisztségét, valamint Katarina Frostenson költőnő, akinek francia származású férjét, Jean-Claude Arnault fotóst tavaly börtönbüntetésre ítélték nemi erőszak miatt. Magát Frostensont - aki januárban mondott le - a díjazottak nevének kiszivárogtatásával vádolta meg egy belső vizsgálat, bár ő tagadja az indiszkréciót. A testület munkája azután bénult meg, hogy a visszásságok miatt - lemondási lehetőség híján - a tagok jó része bojkottálta a részvételt a testület munkájában.

Az irodalmi Nobel-díjat hagyományosan októberben ítélik oda.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018