INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

zoboki gábor

operaház

építészet

Zoboki Gábor, a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda igazgatója, vezető tervező a Millenáris Teátrumban az átépítésről tartott sajtótájékoztatón 2016. október 18-án. A teátrum átépítése 2017. január 2-án kezdődik és a tervek szerint 2018 februárjára befejeződik, majd márciustól már a közönség is látogathatja a Nemzeti Táncszínház itt kialakított új játszóhelyét. A Millenáris Teátrum megújítására 3,3 milliárd forintot biztosít a Miniszterelnökség a Forster Központon keresztül.

Zoboki Gábor: fontos, hogy megértsük, mire gondolt Ybl Miklós

Infostart / InfoRádió

Meg kell érteni Ybl Miklós gondolkodását, ebből kell kiindulni az Operaház felújításakor – vallja a rekonstrukció tervezője, Zoboki Gábor, a Müpát is tervező Ybl-díjas építész, az Erkel Színház épületének átalakítója és operarajongó.

Zoboki Gábor elárulta: nem tud annál nagyobb izgalmat elképzelni, mint hogy valaki, aki ismeri Ybl Miklós munkásságát, belép az építész csúcsalkotásába, és igyekszik megérteni az alkotói mechanizmus. „Hogy megértsük, hogy Ybl Miklós mire gondolt, az nagyon fontos” – fogalmazott, hozzátéve: ez tervekből, leírásokból és interjúkból derül ki. Az eredeti tervek azonban nincsenek meg.

Négy évvel az magyar operaház megnyitása előtt égett le a bécsi Ringtheater, így a budapesti épület volt az első, ahol vasfüggöny volt. A tűzeset miatt pánik miatt teljesen más lett a nézőtér elrendezése, mint az ő eredeti tervén, az új megoldással pedig könnyebben juthattak ki a nézők egy esetleges tragédia esetén. A mai kor azonban megengedi, hogy Ybl eredeti tervei megvalósuljanak, és az elképzelései szerint alakítják át a nézőteret – hangsúlyozta Zoboki Gábor.

A 21. századi épülettervezés azzal kezdődik, hogy milyen anyagokat használhatunk nagy tömegű intézményeknél

– emelte ki.

Művészettörténészek kutatnak a Pesti Napló és az Operaház irattáraiban, hogy minden részletet kiderítsenek az épület eredeti állapotáról.

Az elmúlt közel másfél században sok minden megváltozott: az énekesek teljesítőképességétől a zenekari hangszereken át a hagyományokig. A küldetés a régi épületeknél így kettős: egyrészt figyelni kell az örökségvédelemre, másrészt meg kell felelni az új kor követelményeinek.

„Megpróbálunk Ybl fejével gondolkozni, és azt kérjük, hogy Miklós bácsi, ülj mellénk, 2019 van, hogy csinálnád meg a mai technológiával a házadat”

– fogalmazott.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Zoboki Gábor: fontos, hogy megértsük, mire gondolt Ybl Miklós
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018