eur:
393.82
usd:
368.26
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Róma, 2016. október 15.Bernardo Bertolucci kétszeres Oscar-díjas olasz filmrendező, forgatókönyvíró és költő a 11. Római Filmfesztiválon 2016. október 15-én. (MTI/EPA/Giorgio Onorati)
Nyitókép: MTI/EPA/Giorgio Onorati

Meghalt Bernardo Bertolucci

Az Utolsó tangó Párizsban és Az utolsó császár többszörös Oscar-díjas rendezője 77 éves korában hunyt el római otthonában.

A kétszeres Oscar-díjas olasz filmrendező, forgatókönyvíró és költő halálhírét szóvivője, Flavia Schiavi jelentette be, közlése szerint a rákbetegséggel küszködő Bertoluccit kora reggel érte a halál.

Bertolucci 1940-ben született, a XX. század egyik legjelentősebb olasz költője, Attilio Bertolucci. Testvére, Giuseppe Bertolucci szintén filmrendező. Bernardo Bertolucci filmrendezői pályája Pier Paolo Pasolini támogatásával, az 1960-as években kezdődött, az olasz újhullám egyik kiemelkedő alakjává vált.

Bertoluccinak mint forgatókönyvírónak volt szerepe Sergio Leone Volt egyszer egy Vadnyugat (1968) című, ma már klasszikus westernjének világsikerében is.

A halálhírről beszámolva több forrás is megjegyzi, hogy Bernardo Bertoluccinak sikerült Hollywoodba is betörnie, amire a 9 Oscar-díjas Az utolsó császár című alkotás a legjobb példa. Kiemelkedő alkotásai a monumentális, több mint ötórás Huszadik század, amely Olaszország 1900 és 1945 közötti történetét dolgozta fel két, ugyanazon a napon született, de barátból politikai ellenféllé váló férfi életét bemutatva. Az 1990-ben készített Oltalmazó ég Észak-Afrikában játszódó, pszichologizáló szerelmi háromszög a modern amerikai és a hagyományos arab civilizáció drámai találkozásáról, középpontjában az otthontalanság életérzése áll.

Az 1994-es A kis Buddha, amely az első Bhutánban forgatott film, hűvös fogadtatásban részesült, mint a két évvel későbbi Lopott szépség, hiába forgatott másfél évtized után ismét Itáliában, a festői Toscanában. Utolsó filmjét 2012-ben forgatta Bernardo Bertolucci, aki áprilisban a Vanity Fair magazinnak adott interjújában arról beszélt, amikor legutóbb Az utolsó tangó Párizsban című filmjének restaurált változatát nézte, kedvet kapott ahhoz, hogy ismét dolgozzon. Új filmet tervez, amelynek témája a szerelem és a párkapcsolati kommunikációs problémák.

A világhírű olasz rendező életművét 2007-ben a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-, 2001-ben a Cannes-ban Arany Pálma-életműdíjjal ismerték el, 2012-ben átvehette az Európai Filmakadémia életműdíját, mindezek mellett csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek Sétányát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×