INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

festmény

árverés

london

Elárvereznek egy nácik által zsákmányolt festményt

Infostart / MTI

Elárvereznek egy nácik által a második világháború végnapjaiban zsákmányolt régi holland festményt, amelyet három éve találtak meg a londoni City polgármesterének rezidenciáján és tavaly adtak vissza jogos tulajdonosának.

Jacob Ochtervelt (1634-1682) Oestermaal (Osztrigalakoma) festményét kedden tették közszemlére a Sotheby's aukciósház amszterdami irodájában, és még ebben a hónapban bemutatják New Yorkban és Hongkongban is, mielőtt június 4-én Londonban árverésre bocsátják. Az aukciósház reményei szerint 1,5-2,5 millió fontért (535-892 millió forint) körüli áron találhat vevőre az olajkép, amelyen egy fiatal férfi egy tál osztrigával kínál meg egy elegáns fiatal nőt.

A németalföldi festészet aranykora idején, 1664-65-ben keletkezett képet a múlt év végén egy londoni ceremónián kapta vissza Charlotte Bischoff van Heemskerck, a festmény egykori tulajdonosának, egy arnhemi gyermekorvosnak a 97 éves lánya.

Az örökös elmondta, hogy mind a mai napig élénken él emlékezetében a festmény, amely az orvosi rendelő várójának büszkesége volt. Neki és családjának is nagyon fontos, hogy oly sok év után meglett a kép - mondta, hozzátéve, hogy az árverési bevételt szétosztja testvérei gyermekei között.

A háború után a remekmű többször is gazdát cserélt, mire a család a nyomára bukkant. Először az 1950-es évek közepén tűnt fel egy düsseldorfi galériában, később egy amerikai diplomata vásárolta meg, majd 1971-ben Harold Samuel brit ingatlanfejlesztő, aki a londoni City polgármesteri hivatalára hagyta.

Charlotte Bischoff van Heemskerck elmondta, hogy apja a műgyűjteménye egy részét egy bankban őrizte, amelyet a nácik a háború vége felé kifosztottak. A világháború után a képet sokáig nem keresték, mert apja nem az eltűnt műkincs visszaszerzését tekintette legsürgősebb feladatának, hanem gyermekkórházának újraindítását.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018