eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elárvereznek egy nácik által zsákmányolt festményt

Elárvereznek egy nácik által a második világháború végnapjaiban zsákmányolt régi holland festményt, amelyet három éve találtak meg a londoni City polgármesterének rezidenciáján és tavaly adtak vissza jogos tulajdonosának.

Jacob Ochtervelt (1634-1682) Oestermaal (Osztrigalakoma) festményét kedden tették közszemlére a Sotheby's aukciósház amszterdami irodájában, és még ebben a hónapban bemutatják New Yorkban és Hongkongban is, mielőtt június 4-én Londonban árverésre bocsátják. Az aukciósház reményei szerint 1,5-2,5 millió fontért (535-892 millió forint) körüli áron találhat vevőre az olajkép, amelyen egy fiatal férfi egy tál osztrigával kínál meg egy elegáns fiatal nőt.

A németalföldi festészet aranykora idején, 1664-65-ben keletkezett képet a múlt év végén egy londoni ceremónián kapta vissza Charlotte Bischoff van Heemskerck, a festmény egykori tulajdonosának, egy arnhemi gyermekorvosnak a 97 éves lánya.

Az örökös elmondta, hogy mind a mai napig élénken él emlékezetében a festmény, amely az orvosi rendelő várójának büszkesége volt. Neki és családjának is nagyon fontos, hogy oly sok év után meglett a kép - mondta, hozzátéve, hogy az árverési bevételt szétosztja testvérei gyermekei között.

A háború után a remekmű többször is gazdát cserélt, mire a család a nyomára bukkant. Először az 1950-es évek közepén tűnt fel egy düsseldorfi galériában, később egy amerikai diplomata vásárolta meg, majd 1971-ben Harold Samuel brit ingatlanfejlesztő, aki a londoni City polgármesteri hivatalára hagyta.

Charlotte Bischoff van Heemskerck elmondta, hogy apja a műgyűjteménye egy részét egy bankban őrizte, amelyet a nácik a háború vége felé kifosztottak. A világháború után a képet sokáig nem keresték, mert apja nem az eltűnt műkincs visszaszerzését tekintette legsürgősebb feladatának, hanem gyermekkórházának újraindítását.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×