eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Oscar-gála előtt: esélylatolgatás az utolsó pillanatban

Oscar-gála előtt: esélylatolgatás az utolsó pillanatban

Magyar idő szerint hétfő hajnalban adják át 90. alkalommal az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) díjait Hollywoodban. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is esélyes az Oscarra.

13 jelöléséből néhány fontosat szinte biztosan díjra válthat Guillermo del Toro A víz érintése című filmje, amely a rendező kategória egyértelmű esélyese - mondta Kárpáti György az InfoRádió kérdésére.

A filmkritikus szerint azonban a legjobb film vélhetően A három óriásplakát Ebbing határában lesz az Oscar-gálán.

A színész-díjak közt sem várható nagy meglepetés, és a Golden Globe-on még meghatározó metoo-mozgalom is elcsitulni látszik. 

Kárpáti arról is beszélt, hogy nem túl nagy forgalmazói hátszéllel száll versenybe hétfő hajnalban a Testről és lélekről a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjért, ám ebben a kategóriában mindig lehetnek meglepetések. 

Az esélyes

A legtöbb, 13 kategóriában Guillermo del Toro A víz érintése című fantáziafilmje kapott Oscar-jelölést. Ezt a produkciót tartják a szakértők a legnagyobb esélyesnek a legjobb film és rendezés díjára.

Az összes jelöltről itt olvashat.

A háromórás élő televíziós közvetítés házigazdája a tavalyi év után idén is Jimmy Kimmel lesz. A népszerű műsorvezető biztos, hogy reagál majd a Hollywoodot megrázó szexuális zaklatási botrányokra és az áldozatokért kiálló MeToo-kampányra.

A MeToo szervezői már jelezték: nem tartják lényegesnek, hogy a gála vörös szőnyegén vonuló sztárok fekete ruhában tanúsítsák szolidaritásukat az áldozatokkal, fontosabbnak érzik a tetteket, és azt tervezik, hogy inkább a műsorban szentelnek egy pillanatot a közös kiállásnak.

A Los Angeles-i Dolby Színházban rendezett Oscar-gálát világszerte 225 országban és térségben közvetítik, Magyarországon a Duna Televízióban látható az élő adás.

Nem a Testről és Lélekről a legesélyesebb, de...

A legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyében Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nem a legesélyesebb az Oscar-díjra, de sokan azért bíznak a sikerben.

A szakértők szerint nagyon erős ez a mezőny, mindegyik film esélyes valamennyire. A 90. Oscar-díjátadón a legtöbben a chilei A fantastic woman, illetve a svéd A négyzet című alkotást tartják befutónak.

Azt is kiemelik, hogy Enyed Ildikó az egyetlen női rendező a mezőnyben, ami fontos lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×