eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Hamarosan látogatható a Szépművészeti Múzeum különös terme

Hamarosan látogatható a Szépművészeti Múzeum különös terme

Több mint 70 év után adják vissza a nagyközönségnek a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokát, amelyet március 15-től húsvétig ingyen meg lehet nézni - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A rendkívül rossz állapotban lévő termet korábban raktárként használták. Az összesen 15 milliárd forintból megújuló múzeum október végén nyitja meg a kapuit.

Befejeződött a Román csarnok felújítása. Az impozáns múzeumi teret még a Szépművészeti Múzeum újranyitása előtt, március 15-e és húsvét között ingyenesen megnézheti a nagyközönség – mondta a sajtóvezetésen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Olyan látványossággal gazdagodik a közönség, hogy ezt érdemes megmutatni az állandó kiállítás kezdete előtt – hangsúlyozta a tárcavezető.

A II. világháborúban megsérült középkori bazilika belső terét idéző terem egyedülálló falfestményeinek megújításán mintegy 70 restaurátor dolgozott, akik csaknem 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. A Román csarnok rekonstrukciója és korszerűsítése csaknem 9 milliárd forintba került – tette hozzá a tárcavezető.

A II. világháborúban megsérült terem a jövőben rendezvénytérként működik majd, a díszítettsége okán kiállítótérként kevésbé hasznosítható – mondta Baán László, a múzeum főigazgatója. „Számos olyan társművészeti rendezvénynek, eseménynek adnak majd helyet, ami egyébként ma már a 20-21. századi múzeumban szokásos” – fogalmazott.

Nagyon rossz állapotban volt a terem, a második világháborúban is megsérült

– árulta el az InfoRádiónak Seres András, a Szépművészeti Múzeum megújításának vezető restaurátora. Hosszú éveken keresztül behullott a csapadék, ennek következtében a román stílusú falfestmények súlyosan megrongálódtak. Majd a termet raktárként használták, így konzerválódott az állapota. Az erózió következtében nagyon gyorsan öregedtek a falon található művek, az állapotuk olyanná vált, mintha több száz évig lettek volna kitéve mostoha körülményeknek.

A restaurálást úgy kellett elvégezniük, mintha valóban román korú festményekkel dolgoznának – hangsúlyozta a restaurátor. A szerencse az volt, hogy nem nyúltak a falhoz, így a szakemberek láthatták az eredeti festményeket, és könnyebben tudták azok eredeti állapotát helyreállítani. „A restaurálás célja az volt, hogy úgy állítsuk helyre ezt a festést, hogy nem akartuk teljesen eltűntetni annak a nyomát, amin keresztül ment” – tette hozzá Seres András.

A múzeum átfogó felújítása 14 ezer négyzetmétert érint, ami a múzeum alapterületének mintegy 40 százaléka. Megújult a reneszánsz stílusú Michelangelo terem; az évtizedekig irodaként működő helységet most visszaadják a látogatóknak. Az átalakítás során teljesen akadálymentessé vált múzeumban számos újabb raktárhelyiséget alakítottak ki, valamint épül egy térszint alatti korszerű étterem és kávézó is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×