INFORÁDIÓ 

2018. május 21. hétfő
Konstantin

Hamarosan látogatható a Szépművészeti Múzeum különös terme

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda
Több mint 70 év után adják vissza a nagyközönségnek a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokát, amelyet március 15-től húsvétig ingyen meg lehet nézni - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A rendkívül rossz állapotban lévő termet korábban raktárként használták. Az összesen 15 milliárd forintból megújuló múzeum október végén nyitja meg a kapuit.

Befejeződött a Román csarnok felújítása. Az impozáns múzeumi teret még a Szépművészeti Múzeum újranyitása előtt, március 15-e és húsvét között ingyenesen megnézheti a nagyközönség – mondta a sajtóvezetésen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Olyan látványossággal gazdagodik a közönség, hogy ezt érdemes megmutatni az állandó kiállítás kezdete előtt – hangsúlyozta a tárcavezető.

A II. világháborúban megsérült középkori bazilika belső terét idéző terem egyedülálló falfestményeinek megújításán mintegy 70 restaurátor dolgozott, akik csaknem 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. A Román csarnok rekonstrukciója és korszerűsítése csaknem 9 milliárd forintba került – tette hozzá a tárcavezető.

A II. világháborúban megsérült terem a jövőben rendezvénytérként működik majd, a díszítettsége okán kiállítótérként kevésbé hasznosítható – mondta Baán László, a múzeum főigazgatója. „Számos olyan társművészeti rendezvénynek, eseménynek adnak majd helyet, ami egyébként ma már a 20-21. századi múzeumban szokásos” – fogalmazott.

Nagyon rossz állapotban volt a terem, a második világháborúban is megsérült

– árulta el az InfoRádiónak Seres András, a Szépművészeti Múzeum megújításának vezető restaurátora. Hosszú éveken keresztül behullott a csapadék, ennek következtében a román stílusú falfestmények súlyosan megrongálódtak. Majd a termet raktárként használták, így konzerválódott az állapota. Az erózió következtében nagyon gyorsan öregedtek a falon található művek, az állapotuk olyanná vált, mintha több száz évig lettek volna kitéve mostoha körülményeknek.

A restaurálást úgy kellett elvégezniük, mintha valóban román korú festményekkel dolgoznának – hangsúlyozta a restaurátor. A szerencse az volt, hogy nem nyúltak a falhoz, így a szakemberek láthatták az eredeti festményeket, és könnyebben tudták azok eredeti állapotát helyreállítani. „A restaurálás célja az volt, hogy úgy állítsuk helyre ezt a festést, hogy nem akartuk teljesen eltűntetni annak a nyomát, amin keresztül ment” – tette hozzá Seres András.

A múzeum átfogó felújítása 14 ezer négyzetmétert érint, ami a múzeum alapterületének mintegy 40 százaléka. Megújult a reneszánsz stílusú Michelangelo terem; az évtizedekig irodaként működő helységet most visszaadják a látogatóknak. Az átalakítás során teljesen akadálymentessé vált múzeumban számos újabb raktárhelyiséget alakítottak ki, valamint épül egy térszint alatti korszerű étterem és kávézó is.

Kapcsolódó hang

Hamarosan látogatható a Szépművészeti Múzeum különös terme
 


Seres András a Román Csarnok restaurálásáról
 


A címlapról ajánljuk


Biciklist ölt meg egy puma

Biciklist ölt meg egy puma

Pumatámadásban halt meg egy férfi, egy másik pedig megsérült az Egyesült Államokban, Washington...